Nördmånad dag 8: Favoritframtid // Favorite Future Setting

8 Maj

Problemet med nördmånad dag 8 är inte att komma på en favoritframtid, utan snarare att bestämma bara en.

I mångt och mycket är framtidsvisioner och utopier/dystopier en grundläggande bas för science fiction. För att kunna skapa en ny värld som bygger på denna, som läsaren ändå ska kunna känna igen, behöver en titta på samtiden och säga det här, det kan förbättras, och det här, det borde försvinna ur vårt samhälle.

Men idag måste jag nog ändå skriva om förra årets stora debutantskräll – Too like the lightning, av Ada Palmer.
Den innehåller allt och lite till. Den utspelar sig i en framtid några hundra år fram i tiden. Människor lever i självvalda enklaver i självvalda familjer. Möjligheten finns att leva under en romersk diktator, eller bland utopister vars mål är att skapa och sträva mot sina drömframtider. All organiserad religion är förbjuden, även att prata två och två, men alla har en personlig, och obligatorisk, spirituell rådgivare med vilken en kan dryfta allehanda spörsmål. Resor runt jorden sker snabbt och via flygande bilar som styrs av människo- och datorhybrider. Koncepten genus och etnicitet är tabu, men bokens berättare anser sig behöva köna och berätta om kroppar för att kunna förklara viktiga händelser. Men vad ser ett par ögon som levt utan den distinktionen så länge egentligen?

Men vad händer i en sådan utopi, där i en värld utan religion en pojke finns som kan få döda ting att leva, och kan skapa allt ur inget? Och vad händer när genus blir tabu, snarare än något som dekonstruerats? Vad ligger och pyr i denna utopi, och vad händer när flammor uppstår?

Ada Palmers bokserie är intrikat, motsträvig, en långsam läsning, men något av det bästa jag stött på på länge! Med all rätta är Too like the lightning Hugonominerad i år, vars vinnare presenterar i Helsingfors i augusti i år!

Om du istället vill ha din framtid befolkad av antikens gudar, läs Thessaly-serien av Jo Walton. Om du vill grotta in dig i (lätt daterade men fortfarande aktuella) feministiska utopier, pröva läs Marge Piercys Woman on the edge of time eller Sheri S. Teppers The Gate to Women’s Country, eller om du vill läsa en 30 år gammal framtidsskildring som utspelar sig 2015 och en president vars slogan är Make America Great Again!, och allt går åt helvete, läs Octavia E. Butlers Parable-serie.

Om du vill läsa ett fantastiskt inlägg med TONVIS med bra boktips, så hoppa till förra årets Tillbaka till framtiden-inlägget baserat på Kapten Karin och Styrman Nenes bokmässeföredrag!

 

Ett svar till “Nördmånad dag 8: Favoritframtid // Favorite Future Setting”

  1. thomask69 21/06/2017 den 15:53 #

    Och om ni vill läsa min utopiska/dystopiska bok så gå in på smashwords och sök på Thomas Krantz. Jag rekommenderar The Good Troll framför Det Goda Trollet flr den engelska versionen är helt enkelt bättre.

    Jag tänker uppdatera den svenska så småningom.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: