Spel för två spelare – Del 2

18 Nov


Pandemin rullar på och vi märker hur efterfrågan på spel som är bra för två spelare fortsätter. Det tidigare inlägget med tips som vi gjorde i våras kan du hitta här.

Roll and Write-spel:
Spelgenren Roll and Write har varit populär de senaste åren, och den passar utmärkt för två spelare. Många spel i genren ståtar med 1-99 spelare på boxen. Roll and Write definieras av att spelarna ska slå tärningar (ibland dra kort istället) och skriva ner kombinationer på ett papper. Det mest kända är Yatzy, men det finns många betydligt roligare i genren nuförtiden, t.ex med tema skattjakt eller kartografi.
Förslag: Clever, Cartographer, Trails of Tucana, Second Chance och Welcome to…

För er som vill spela ett lite enklare spel:
Tea for 2, Village Green, Planet, Agricola: All Creatures Big and Small, The Lost Expedition

Särskilt omnämnande: Santa Monica är ett lite lagom klurigt spel för 2 till 4 personer. Du ska välja och kombinera ihop kort på smarta sätt för att bygga den optimala stranden, för att samla så mycket poäng som möjligt. Med korten kommer turister och/eller lokalbefolkning som du behöver flytta runt så att de sprider ut sig där det finns plats för dem (de vill såklart oftast inte vara på samma platser). Alla spelare har en VIP som gillar en viss typ av attraktion, så du behöver skaffa och flytta den till så många sådana som möjligt.

Det här är pusslet du lägger

För er som vill lösa brott och gåtor tillsammans:
Senaste åren har vi sett en våg av escape room-liknande brädspel, liksom spel där man ska lösa brott. För dessa är två spelare ofta lagom. Spel som har tillkommit sedan vårt tidigare tips-inlägg är bl.a. den storydrivna escape room-serien Escape Tales, en mängd nya Exitspel och riktigt välskrivna Baker Street Irregulars till Sherlock Holmes: Consulting Detective. Populära Chronicles of Crime kommer också snart i en svensk utgåva, samt i en ny variant som utspelar sig på 1400-talet! För er som vill testa att kombinera logikgåtor med pussel finns det ett antal kluriga Exit-pussel med flera olika mysiga motiv.

Särskilt omnämnande: Detective – Season One är ett nytt spel baserat på Detective: A Modern Crime Game, fast med lite kortare speltid än det tidigare. Ni ska lösa brott och får som en del av spelet använda en hemsida som låter er söka i databaser, kolla på dokument, matcha fingeravtryck och t.o.m se på övervakningsfilmer. Till hjälp har ni också ett begränsat antal Clue-tokens, som ni kan spendera för att forska djupare i vissa ledtrådar. De flesta handlingar ni kan göra tar 1-3 timmar (i spelet, inte IRL!), och ni har ett begränsat antal timmar på er att lösa fallet. Så förutom slutledningsförmåga behöver ni disponera era resurser smart. Lådan innehåller tre väldigt olika fall, som alla har mer än en väg till lösningen.

Tappert försök att visa något men undvika spoilers!

För er som vill ha ett tyngre spel:
Paladins of the West Kingdom, Twilight Struggle, War of the Ring, Scythe, Cosmic Encounter Duel.

Särskilt omnämnande: Arkham Horror – The Card Game är ett co-operativt kortspel som med rätta är mycket populärt. Det har en rätt hög svårighetsgrad att klara, vilket gör att spelarna får prova sig fram med olika strategier och kombinationer. Fantasy Flight Games som ger ut det är kända för att släppa mycket expansioner och hittills finns det 5 olika cykler att spela igenom (en sjätte håller på att ges ut nu) samt 8 standalone-scenarion. Alla har lite olika teman, ifall du t.ex. vill utforska ruiner i regnskogen bör du köpa The Forgotten Age, medan The Blob that Ate Everything är utomjordisk invasion med retrokänsla.
För den som vill spela ett co-operativt kortspel men föredrar superhjältar framför skräck i pulpigt 1920-tal finns Marvel Champions, också från Fantasy Flight Games.

Särskilt omnämnande 2: This War of Mine är ett samarbetsspel med tydligt fredsbudskap. Ni spelar civila som försöker klara sig i en krigszon, genom att samla ihop mat och vatten, bättra på ruinen de lever i och överleva de nattliga räderna. Spelarna har många valmöjligheter och det finns mycket narrativ text knuten till olika val och händelser. Spelet är svårt att klara och på sina ställen hjärtskärande, men väldigt bra. Det påminner lite om Dead of Winter, fast med mer realism och samarbete.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: