Brädspel med yngre spelare del 2

28 Jan


Vi får många frågor om brädspel som går bra att spela med barn. Tidigare inlägg om det hittar du här, och nu kommer lite fler tips, mestadels fokuserat på mellanstadieåldern.

Dungeons & Dragons är mest känt som världens största rollspel, som är lite väl regeltungt för de flesta yngre, men de har också gjort brädspel för olika åldrar. Populära Dungeon Mayhem är ett snabbspelat kortspel från 8 år, där ni spelar äventyrare som slåss mot varandra med olika klassiska förmågor från D&D. Monster Madness är en fristående expansion där ni istället är ett av de ikoniska monstren i lagom lekfull förpackning.
Adventure Begins är en lätt brädspelsintroduktion till D&D från 10 år, med nerskalade regler och fokus på att slåss mot monster. Ni spelar tillsammans som en grupp äventyrare och möter olika fiender. Bra för den som vill testa på D&D men som inte riktigt är gammal nog att ta upp rollspelsböckerna ännu.

Planet är ett barnvänligt men klurigt spel med pusselkänsla. Alla har varsin planet, som är en hexagonformad klump de placerar magnetbrickor med olika typer av natur på. Spelarna tävlar varje runda om att vinna djurkort, som kommer till planeten som matchar deras preferenser bäst. Den som har fått flest kort i slutet vinner. Det går att spela rejält strategiskt för äldre, och det taktila elementet gör att yngre spelare lättare håller fokus. 2-4 spelare. 30-45 min. 8+ år.

Quacks of Quedlinburg är ett populärt s.k ”push your luck”-spel även bland vuxna spelare, och det rekommenderas från 10 år. Ni är kvacksalvare som tävlar i att brygga brygder. Alla drar samtidigt slumpvisa ingredienser ur sin ingredienspåse och lägger i sin kittel. Ingredienserna har olika värden, och om värdet på de som ligger i kitteln överstiger 7 så exploderar den. Ju mer ingredienser du lyckas stoppa ner desto mer poäng kan du tjäna, så du behöver avgöra när du ska fortsätta utmana ödet och när du ska stoppa för rundan. I slutet av varje runda köper du fler, icke-exploderande ingredienser att lägga i din påse, för att förbättra oddsen och bygga en strategi. Det går att byta ut effekterna som de olika ingredienserna ger för ökat omspelningsvärde. 2-4 spelare. 45 min.

Mysterium Park är en ny variant på moderna samarbetsklassikern Mysterium. En spelare är ett spöke och resten är medium. Mediumen ska räkna ut vem som mördade spöket, var och med vilket vapen. Spökspelaren får bara kommunicera med hjälp av kort med drömlika illustrationer, och resten ska med hjälp av sin associationsförmåga förstå vad spöket vill förmedla. Mysterium Park har en tydligare regelbok, kortare speltid och nya illustrationer från sin föregångare. Det är mer strömlinjeformat för att bättre kunna spela med yngre spelare. 2-6 spelare. 30-45 min. Från 11 år.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: