En lovsång till förhandsbokningen

11 Jul

Innan jag själv började jobba på SF-bokhandeln och var kund i göteborgsbutiken brukade jag nästan aldrig förhandsboka böcker. Jag brukade veta ungefär när böcker jag längtade efter skulle komma, och eftersom jag ändå var inne i butiken i princip varje vecka och alltid först gick raka spåret till nyhetshyllan, så var det lite som lotteri. Antingen stod boken inte där, eller också stod den där och då var det julafton!

Men nu när jag står på andra sidan disken (också) kan jag avslöja: det är fasligt svårt att förhandsbeställa stora nyheter. Det är avancerad matematik, i klass med bistromatik. oceanTill exempel: 18 juni släpptes The Ocean at the End of the Lane, Neil Gaimans första vuxenroman på åtta år. Ett korrektare sätt att skriva det vore ju NEIL GAIMANS FÖRSTA VUXENROMAN PÅ ÅTTA ÅR, men samtidigt tänker man på sånt som ”Men den är ju ganska tunn”, ”Men den är ju inte American Gods 2” … ”Men å andra sidan är den fantastiskt bra” … osv. Men kort sagt skulle vi ha beställt in en pall full med böcker, istället för några lådor fulla. Vi sålde slut på några dagar och stod utan böcker i 1½ vecka. Vi var lika ledsna att behöva säga ”Tyvärr, den är slutsåld” som ni var ledsna över att inte få er bok. (Nu finns den inne igen. För tillfället.) Notera dock: alla som hade förhandsbokat hade chansen att ha boken i handen 18 juni.

lynch 3Nästa gastromatik-utmaning händer i höst. SCOTT LYNCHS TREDJE ROMAN KOMMER ÄNTLIGEN UT! The Republic of Thieves, uppföljaren till The Lies of Locke Lamora och Red Seas Under Red Skies, släpps i oktober! Och nu är frågan jag ställer mig: hur många ska vi ha på hyllan 8 oktober? Inom kedjan har vi bokstavligen sålt tusentals av The Lies of Locke Lamora. Att ta in tusentals av Republic of Thieves på en gång är dock inte den primära planen. Vi ska ta in många. Men hur många?? Kort sagt, om du vill vara säker på att tillbringa en oktobervecka med att sträckläsa Lockes vidare äventyr, förhandsboka gärna!

(Förhandsbokning = vi lägger undan en bok åt dig bakom kassan, mejlar om att den finns att hämta ut, och låter den ligga trygg med ditt namn på i två veckor. På hemsidan kan man också välja ”Bevaka titeln” – isåfall får man ett mejl när boken kommer in, men då läggs ingen bok undan, så i värsta fall kan den hinna sälja slut innan man hinner in.)

Annat i höst som kanske kan vara intressant att förhandsboka (alla finns inte på hemsidan än, men hör av dig så ordnar vi!): EN NY DISCWORLDROMAN! STEPHEN KINGS UPPFÖLJARE TILL THE SHINING! TREDJE DELEN I ENGELSFORSTRILOGIN! Och så vidare. Här finns en liten lista på kommande titlar!

/Kapten Karin, vars mål är att du ska ha din bok i handen när du vill ha den.

2 svar till “En lovsång till förhandsbokningen”

  1. Karin 11/07/2013 den 19:13 #

    Jag vill absolut ha den – men inte i det vedervärdiga formatet storpocket! Hoppas den kommer som pocket senare.

    • sfmalmo 12/07/2013 den 10:33 #

      Den kommer att komma i liten pocket efter hand; preliminärt nästa vår.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: