Nördarna rekommenderar: Peter Higgins: Wolfhound Century

16 Jul

wolfhound centuryThe wolfhound century is on my back –
But I am not a wolf.

Titeln Wolfhound Century kommer från en dikt av Osip Mandelstam, en rysk (sovjetisk) poet som dog 1938 i ett arbetsläger i Sibirien. Det är väl valt: 30-tals-Rysslands stämning ligger tung över landet som regeras av the Novozhd (en sorts blanding av tsar och Stalin) men styrs av the Vlast, som bestämmer allt från storpolitik och krig till vad den enskilde medborgaren vågar säga.

Det är inte riktigt alternativhistoria, Wolfhound Century utspelar sig i en helt annorlunda värld än vår. Väsen och monster från rysk folktro och folksagor lurar till och med på gatorna i huvudstaden Mirgorod, och skogen i rikets bortre ända har, så vitt någon vet, inget slut. Den totalitära makten (där maktstrider, våld, förräderi och korruption fräter strax under ytan) är baserad på en mer mytologisk än politisk ideologi: Änglar av sten har störtat från himlen och the Vlast har använt änglastenen för att förstärka sin makt över folket och verkligheten. Men: en ängel har överlevt sitt fall. Fast i en vid krater av förgörelse smider han planer för den här ynkliga jorden han fastnat på. Men skogen, som långsamt dör av ängelns överväldigande närvaro, har andra planer.

Andra planer har också den kanske siste ärlige poliskommissarien i the Vlasts tjänst, Vissarion Lom. Han kallas till Mirgorod för att ensam (eftersom ingen annan går att lita på) hitta terroristen/spindeln-i-nätet Josef Kantor. Men också Kantor har egna planer. Det har även Mirgorods revolutionära modernister, och en ung kvinna vars mor var med om någonting långt borta i den ändlösa skogen som nu är hotad.

Mycket välskrivet (Richard Morgans jämförelse med “vintage Miéville” är inte tagen ur luften) och spännande, riktigt bra alternativvärld om än naturligtvis dyster och full av frustrerad maktlöshet. Notera dock! Detta är första delen i en serie. 15 sidor från slutet insåg jag: men den där tråden då? och den där? ska de bara bli hängande? 5 sidor från slutet insåg jag: det här kan de inte avsluta på fem sidor. Så nu blir det att vänta på nästa bok, Truth and Fear, som planeras komma ut i mars 2014.

Bonusmaterial: böckerna Higgins hade liggande runt sig medan han skrev.

/Karin Larsovna

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: