Mumin med vänner

14 Apr

I år är det 75-årsjubileum för Mumintrollen! Det uppmärksammade vi på Instagram genom mini-temat #muminmedvänner – en utmaning till oss själva att hitta syskonböcker till alla muminböckerna. Här kommer de nu i korrekt ordning och med länkar till nätbutiken:

småtrollen Den första boken är Småtrollen och den stora översvämningen från 1945. Den parar vi ihop med La Belle Sauvage / Lyras färd av Philip Pullman, första boken i The Book of Dust. Båda handlar om att ta sig igenom en farlig översvämning befolkad av märkliga varelser för att till slut komma fram till sitt nya hem – Muminhuset och Jordan College, respektive.

kometenDen givna kompisen till Kometen kommer är förstås Mats Strandbergs Slutet! I båda är en komet på väg mot Jorden, och båda är passande att läsa om en känner sig lite beklämd av hot från världsrymden.

hattVännen till Trollkarlens hatt blir Neil Gaimans Sandman. Dream har ju också förlorat sin rubin, och konstiga saker händer medan han letar efter den. Sen kan vi ju inte låta bli … Mårran som Death, Filifjonkan som Despair, Snorkfröken som Desire, hemulen som Destruction, hattifnattarna som Delirium, och som Destiny … Onkelskrottet? Eller kanske homsan Toft, han har ju en stor bok!

memoarerMuminpappans memoarer lägger vi bredvid The Name of the Wind. Båda har fullständigt pålitliga berättare som definitivt har varit med om alla fantastiska, dramatiska äventyr de berättar om, och det hände precis så som de säger.

midsommarFarlig midsommar parar vi ihop med Terry Pratchetts Lords and Ladies. Midsommar och teater! Rädsla jag aldrig har känt och ett lejon jag gladeligt nackar! With a wack foladiddle-di-do! (Anteckningsböckerna finns i butik i Malmö, tyvärr inte i nätbutiken.)

vinterTrollvinters kompis blir The Bear and the Nightingale av Katherine Arden. Det är sibirisk sommar ibland i Bear & Nightingale, men det bestående intrycket är vinter. Is och snö och varma ugnar, och knytt och skrömt är det gott om i båda. Too-Tickis snöhäst är väl klart befryndad med Solovey, och isfrun och Morozko skulle säkerligen höja ett ögonbryn åt varandra. Vasya är dock klart mer van vid vinter än Mumintrollet – hennes parallell är snarare Lilla My.

barnetDet osynliga barnets syskon blir The Bloody Chamber av Angela Carter. Båda är novellsamlingar som visar att i sagan och idyllen väntar också ett mörker, och att mörkret ibland också kan vara välkommet. Det osynliga barnet från 1962 är också (tillsammans med Trollvinter) vändpunkten som visade att Muminsagan var på väg mot det mörkare och vuxnare djupet i Pappan och havet och Sent i november.

pappanTill Pappan och havet hittar vi två kompisar, en mysig och en kuslig: Song of the Sea av skaparna till The Secret of Kells, och Människohamn av skräckmästaren John Ajvide Lindqvist. I alla tre är havet stort och djupt, och fullt av hemligheter. Fyren är ett ljus som ställts i ett mörker, en mittpunkt som byggts på en avlägsen plats, en trygghet – åtminstone på avstånd … Loggboken innehåller citat och teckningar samt målningar som den unga Tove målade i sin äventyrslystne morbror Harald Hammarstens loggbok.

novemberSist men inte minst den kanske mest långsökta (men jag tror jag får ihop det). I Sent i november har ett antal personer rest långt med en utopisk förväntan på sitt mål, Muminhuset. Istället hamnar de i en ny situation de behöver anpassa sig till, och måste umgås med personer de inte alls vill umgås med. I Aurora av Kim Stanley Robinson måste sjätte och sjunde generationerna på ett generationsskepp umgås med varandra utan att alls ha valt resan själva, och deras utopiska mål visar sig inte vara vad de hoppats på. En del vemod och en del tittande på havet i båda också.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: