N.K Jemisin vinner Nebula 2018

23 Maj

Nora K Jemisin föddes år 1972 i Iowa, har en kandidatexamen i psykologi och är, i sina egna ord, en feministisk/politisk/antirasistisk bloggare. Sen är hon förstås också en fantastisk författare som efter att ha varit nominerad nästan varje år sedan 2009 nu äntligen har vunnit sin första Nebula i kategorin Best Novel, för den avslutande delen i The Broken Earth serien, The Stone Sky.

jemisinstone.jpg

 

The Broken Earth är en serie som sträcker sig från fantasy till sci-fi och vidare till spekulativ fiktion, och handlar om en värld där tektoniska plattor orsakar nästan dagliga naturkatastrofer och även en femte årstid där världen praktiskt taget går under. I mitten av just en sådan femte årstid, så blir Essuns son mördad.

Essun är en så kallad orogene, en människa kapabel till att kontrollera jordens rörelser, som även lever i djupt förtryck och praktiskt taget förslavas av de vanliga människorna. Men hon trodde att hon hade lyckats begrava sitt förflutna och dölja hennes sanna jag, fram tills då hon blir kastad tillbaka in i allt det hon försökt glömma och tvingad ut för att leta efter, och rädda, sin överlevande dotter.

Jemisins språk är verkligen något helt annat. Hennes världsbyggning, karaktärsutveckling och smarta skildring av viktiga samhällsproblem får en praktiskt taget att tappa andan.

Utan att avslöja för mycket så kan jag säga att The Broken Earth trilogin inte bara är något av det bästa jag personligen har läst, utan även har vunnit pris efter pris. När den första delen, The Fifth Season, vann en Hugo så blev dessutom Jemisin den första svarta kvinnan att ta hem det priset – ännu roligare blev det sen när den andra delen vann samma pris året därpå.

Vi är alla här på bokhandeln väldigt glada att se att Jemisin tog hem även detta priset och kan verkligen inte lovorda henne nog. Gör dig själv en tjänst och upplev magin som är hennes böcker!

/Claudia

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: