Nördarna rekommenderar: The Refrigerator Monologues av Catherynne M.Valente

19 Jan

refrigerator”I belong in the refrigerator. Because the truth is, I’m just food for a superhero. He’ll eat up my death and get the energy he needs to become a legend.”

The Refrigerator Monologues, min första bok av Catherynne M.Valente, fick mig att gråta som ett litet barn på ett tåg vid midnatt.

Den fick mig att skriva ner gastkramande citat efter citat, skriva till mina vänner i caps lock att de var tvungna att läsa denna vackra och fruktansvärda bok, och även att lägga till varenda en av Valentes andra böcker till min ”måste-läsa” lista. Skrivandet och karaktärerna fullkomligt vägrade att släppa taget om mig – The Refrigerator Monologues var helt enkelt en riktigt upplevelse.

Om du aldrig har hört talas om women in refrigerator-termen, så är det generellt när kvinnor i serietidningar, böcker, tv-serier och filmer blir dödade för att ge en boost till den manlige huvudkaraktärens historia. När dessa kvinnor är traumatiserade, våldtagna, lemlästade eller mördade bara för att tända en gnista av ilska i den manlige hjälten eller att hjälpa till med hans karaktärsutveckling. Det är speciellt en stor grej i serietidningar, och är, i min ödmjuka åsikt, vidrigt. För det är mer än bara en sak som händer i historierna vi dyker in i då och då, för dessa historier speglar vår verklighet.

”It’s a funny thing. You go your whole life thinking you’re the protagonist, but really you’re just backstory.”

I denna hjärtskärande hybrid av roman och novellsamling så får vi möta och höra livshistorierna av sex kvinnor som möts i efterlivet och alla delar sina liknande berättelser om sina liv och hur de gick bort. De är alla flickvänner eller fruar till superhjältar, och det är relativt lätt att se vilka karaktärer som har inspirerat deras skapelse. Oroa er inte dock, trots att de alla delar stora liknelser, så är de alla olika nog att varenda berättelse kändes som en helt ny – den följde bara ett gammalt, sorgset och slitet mönster. Jag älskade och hatade det på samma gång.

Emellanåt så var sakerna skrivna i denna boken så verkliga att boken nästan kändes tyngre i mina händer. Så kraftfull var The Refrigerator Diaries. Alla historierna var galet fantastiska, och även om jag hade mina favoriter – Paige och Julia – så hade jag antagligen kunnat sälja min ena njure för att få en hel bok per kvinna.

Jag vet inte riktigt vad mer det finns att säga – jag saknar denna boken och vill redan läsa den igen. Jag behöver dessutom att varenda människa i världen också läser den. Du behöver läsa den. Det är bara en så viktig bok som kommer att göra dig förbannad och att vilja slå till någon och kanske gråta eller skratta och den är bara så viktig.

/ Claudia

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: