Nördmånad dag 29: Books that made you cry/Böcker som fick dig att gråta

29 Maj

Okej – wow. Som självförklarad crybaby, så är det väldigt svårt att veta vart en ska börja när det kommer till att tala om böcker som har fått en att gråta. Jag menar, det är ju notoriously lätt att få mig att fälla några tårar. För maximal effekt så brukar det ju vara klassikerna – en felbehandlad hund, död mamma eller en tapper karaktär som kämpar mot ett grymt öde och kanske även stupar på kuppen. Ni vet, dem där mysigheterna.

I många fall är det lätt att en i sin sorg och ilska vill förbanna boken som förrådde en så fruktansvärt, men i andra så är det nästan som att det där hjärtekrossandet får en att älska boken så himla mycket mer, som får en att minnas med någon bisarr värme hur en satt hopkrupen som ett litet foster i Spanien och verkligen fulgrät riktigt ordentligt. Så om ni tycker att det där låter som er cup of tea, så har ni här en liten lista på böcker som både är riktigt bra och får en att lipa.

A Monster Calls  – Patrick Ness

Pojken Conors mamma är döende i cancer. Han har fått växa upp för snabbt, har problem i skolan och hatar att spendera så många av sina dagar hos sin farmor. Det hela är bara för jobbigt, och inte blir det lättare när en natt ett monster dyker upp. Monstret är vilt och uråldrigt och har tre berättelser att erbjuda Conor, men han kräver också något i utbyte, nämligen det enda Conor inte är beredd att ge – sanningen.

Wail-scale; 10/10 tårar. Ness är en fantastisk författare som väver ihop ord på ett nästan magiskt sätt, och denna korta novell om förlust, sorg och acceptans är inget undantag. Även aktuell som film med Liam Neeson som monstret.

a monster calls och tårar

The Knife of Never Letting Go – Patrick Ness

Människor har lämnat jorden och har bosatt sig på en ny planet – en planet där tankar, människors och djurs och plantors alike, går att höras av alla som ett evigt oljud. Todd är en pojke som lever på denna planet, i en stad kallad Prentisstown som besynnerligt nog helt och hållet saknar kvinnor. Todd har hela sitt liv fått höra att detta beror på att kvinnorna inte klarade av den nya planeten, att något med det ständiga oljudet förstörde dem. Men en dag när han är ute med sin hund Manchee, så stöter Todd på något otroligt, något helt omöjligt, nämligen ett hål i oljudet. Och när han följer tystnaden så stöter han på något ännu märkligare – en flicka.

Wail-scale; 7/10 tårar. Första delen i den avslutade trilogin som startade mångas besatthet med Patrick Ness. Unikt skriven, stora etiska frågor och fantastiska karaktärer som utvecklas på ett realistiskt sätt. Två av besättningens absoluta favoritserie, och anledningen till mitt fulgråtande i Spanien.

theknifeoftårar

Strange the Dreamer – Laini Taylor

Konsekvenserna av ett krig mellan gudar och människor blir att en legendarisk stad förlorar sitt namn och blir till ett stort mysterium jorden runt. Bibliotekarien och drömmaren Lazlo Strange är en av de som blir som mest förtrollad av sagorna om staden Weep, vilket en dag för honom närmare sanningen än vad han någonsin trodde var möjligt. Samtidigt lever Sarai och hennes fyra blåa syskon i hemlighet ovanför staden. Släng in lite alkemi och blodsgodis, mardrömmar och gudarnas avkomma, malar och monster, kärlek och massaker.

Wail-scale; 7/10. Den första boken i en duologi, Strange the Dreamer är för er som älskar komplexa karaktärer, en färgsprakande värld, hjärtskärande romantik och ett språk som hade kunnat vara magi. Ni lär fälla lite extra tårar i väntan på nästa del dock.

strangethecrier

Fullmetal Alchemist – Hiromu Arakawa

Edward och Alphonse Elric räknas i alkemins värld som två underbarn, men inte ens de lyckas återuppväcka sin mamma när hon går bort – och enligt alkemins lagar så måste ett pris alltid betalas. Edward förlorar sitt ben och sedan sin arm, och Alphonse hela sin kropp men får, tack vare sin bror, själen fäst i en gammal rustning.
För att försöka få tillbaka sina kroppar, så börjar de två bröderna att söka efter de vises sten – en legendarisk sten som sägs kunna manipulera, och bryta, även alkemins lagar. För att underlätta sökandet så blir Edward en statlig alkemist vilket i sin tur leder till betydligt mer än vad de hade räknat med.

Wail-scale; 5/10 tårar. Fullmetal Alchemist har allt – spänning, älskvärda karaktärer vars samspel och utveckling verkligen är beundransvärd, världsbyggning, humor, mysterier och såklart, emotionellt trauma. En sann klassiker i manga och anime världen.

fulltearsalchemist

Your Lie in April – Naoshi Arakawa

Arima Kosei var, under sin mors stränga tillsyn, ett litet pianospelande geni. Även om han inte var särskilt glad, så vann han ändå pris efter pris – men när hans mamma går bort så förändras allt och han kan inte ens röra ett piano längre. Kosei saknar inte riktigt pianot, men hans tillvaro är ändå väldigt grå. Det vill säga, tills ett yrväder till flicka och violinist träder in i hans liv och vill att han ska spela piano till hennes violin i en tävling.

Wail-scale; 8/10 tårar. Vare sig det är i anime eller mangaform, så är Your Lie in April otroligt rörande och hanterar just trauma och PTSD på ett känsligt och bra sätt. Även musikaspekten är väldigt fin.

yourtearsinapril

Jag önskar er alla mysig läsning och hoppas att dessa böcker ej krossar era hjärtan alltför mycket!

/Claudia

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: