Nördmånad dag 5: Bok du läst om flest gånger // Book You’ve Read Over and Over

5 Maj

Dagens tema i Instagramutmaningen #nördmånad: läsa om! Hur många gånger kan en bok läsas? Det finns många svar på den frågan. En del har ståndpunkten att livet är för kort, och det finns för många nya böcker att hinna med. För andra finns den där boken eller bokserien som är som en välbekant filt om axlarna, en fast punkt i tillvaron att läsa om och vila i. Att döma av våra Instagram-följare (se taggen #nördmånad) är Sagan om Belgarion det som oftast lästs om – alla fantasyläsares inkörsport? Omläsningsfavoriten kan också vara något säsongsbetonat – t ex Sent i november eller Farlig midsommar. För en författare är det förstås den egna boken som lästs om flest gånger, med alla oräkneliga redigeringar och jämförelser inför uppföljarskrivande.

Ytterligare en variant är att våga läsa om en bok en älskade första gången. Mitt minne av American Gods efter första gången jag läst den var ungefär ”ooh, allt det här kan fantasy vara, wow, ALLA mytologierna!” När jag läste om den kanske 10 år senare var det huvudsakliga intrycket ett av vemod – sorgen i förhållandet mellan Shadow och Laura, och gudarnas hem- och rotlöshet.

insta dag 5För vårt eget instagram-inlägg valde vi vår bokhandels bäst säljande titel genom tiderna – A Game of Thrones – och vår äldsta titel – Iliaden. Tänk om det på något vis gick att veta vilken av dem som lästs flest gånger genom mänsklighetens historia? Jag håller nog ändå på Homeros över Martin, han har ju haft ett par år fler på sig. Vilken bok har du själv läst om flest gånger?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: