Nördmånad dag 1: Upp till kamp/Sköna maj välkommen // Darling Buds of May/Unto the Breach

1 Maj

Nu i maj bjuder vi in till fotoutmaningen #nördmånad på Instagram! Varje dag följer vi upp en av våra egna bilder med en post här på bloggen. Tema för dag 1 är Upp till kamp/Sköna maj välkommen:

Bokhandelshunden Holly hälsar sköna maj välkommen

Idag är det första maj, en dag som i över 100 år varit en dag med tydliga politiska förtecken. För er som inte är ute och demonstrerar idag så kan det idag vara värt att tänka på den roll politiken spelar inom de genrer som vi tillhandahåller i Science Fiction-bokhandeln.

Fantasy brukar slarvigt förknippas med sagor där kampen står mellan gott och ont. Vi som läser mer av denna genre vet att det sällan är så svart och vitt. I många fall är hjälten snarare en moraliskt tvivelaktig antihjälte eller så är skurken kanske inte så ond som man har fått för sig.

Skräck är en genre som kanske mer sällan är politisk, den politik som finns där är oftare av det allegoriska slaget. Exempel på detta kan vara zombier som en symbol för hjärndöd konsumerism eller så är det handla om den ondska som finns inom oss.

Det är kanske inom Science Fiction som politikens roll blir mest tydlig, eftersom politiken handlar om att göra en bättre framtid. Frågan är vilken framtid vi vill skapa för oss. Vill vi ha ett samhälle där civilisationen har kollapsat och vi lever i ett förött ödeland a la Mad Max? Eller ett förtryckande patriarkalt samhälle som i Handmaid’s Tale? Kommer samhället kanske utvecklas vidare till ett dystopiskt cyberpunksamhälle styrt av ondskefulla megaföretag? Eller kommer vi kunna utveckla ett utopiskt samhälle där vi strävar efter att förbättra oss själva och världen runt oss, där jakten på kortsiktiga ekonomiska vinningar inte längre är vår viktigaste drivkraft? Ett samhälle där vi inte längre låter rädsla och fördomar styra politiken och vårt samhälle.

Det är åtminstone ett samhälle som vi här i Science Fiction-bokhandeln vill sträva efter.

//Ola och Holly

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: