Mord, 90-tal, spöken och rollspel

5 Jul

De dödas röster är en ny sorts radioteater som nu går att lyssna på på P3, iTunes mm. Showrunner är Sara Bergmark Elfgren, den ena av författarna bakom Engelsforstrilogin, och berättelsen är upplagd som en cold case-dokumentär, ungefär som podcasten Serial.

1996 mördades journalisten Emma Nylanders (spelad av Sanna Sundqvist) bästa vän Jessica Lundh. Förundersökningen lades ner. Nu, 20 år senare, söker Emma upp gamla vänner, föräldrar, poliser med flera för att försöka få svar. Hon lyssnar på banden Jessica spelade in, både som dagbok och som en del av att hänga med vännerna. (Laura Palmer-vibbar!) Hon lyssnar på inspelningar av förhör och nyhetssändningar, där den huvudmisstänkte demoniserades för att han gillade rollspel och skräckfilmer. Hon pratar med tonåringar som hört nutidslegenden att om man besöker huset där Jessica mördades och säger hennes namn tre gånger så hör man henne säga sin mördares namn. Hon saknar sin vän.

Det är sjukt spännande och välskrivet. Ljudeffekter, allt från pålagda ljud i Emmas ”reportage” till gamla ”radionyheter”, sitter helt rätt, och röstskådespelarna är fullständigt fenomenala. Sommarens lyssning, varmt rekommenderat!

de dödas röster

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: