Nördarna rekommenderar: Every Heart a Doorway

7 Maj

every heart a doorway

Har du nånsin önskat att du hittade din egen dörr in till Narnia eller att du kunde flyga bort till Landet Ingenstans och slåss med pirater? Har du nånsin undrat vad som händer när Aslan säger att det är dags att åka hem? Hur skulle du kunna hantera saknaden och sorgen över att ha förlorat ditt nya hem?

Seanan Mcguire har skapat en väldig fin och bitterljuv berättelse om ett barnhem och skola för ungdomar som försöker hantera verkligheten efter att dom har tvungits lämna sina respektive fairylands. Vi följer tjejen Nancy som hamnade i ett dödsrike där den mest attraktiva talangen var att kunna stå alldeles still. Och den bångstyrige Sumi som har varit i ett high nonsense fairyland där att stå stilla ofta resulterade i döden.

Every heart is a Doorway kan kanske jämföras med The Magicians av Lev Grossman eller Miss Peregrin’s Home for Peculiar Children av Ransom Riggs. Denna boken är dock mindre ett äventyr och mer en meditation över vad äventyr är. Hur dom påverkar oss och förändrar vårt väsen. Det är också en berättelse om vänskap bland misfits och icke-binära personer som har hamnat i äventyr som kanske var lite för mörka för att andra skulle kunna förstå dom.

Jag rekommenderar varmt Every Heart a Doorway om du vill ha ett litet pust av bitterljuv sommarmagi. Boken är inte så lång heller så den passar perfekt för en helg på gräsmattan (endast 173 sidor) Här följer några vackra illustrationer och citat från boken som konstnären Rovina Cai har gjort och ett alternativt cover av Tom Simpson. (illustrationerna är tyvärr inte med i boken, men visst är dom fina!)

/Myra, Fairyland Konnässör

every heart rovina caievery heart quote 2every heart quoteevery heart

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: