Nördarna rekommenderar: Radiance av Catherynne M Valente

14 Dec

Om du inte redan blir såld av sammanfattningen ”decopunk pulp SF alt-history space-opera mystery” så kan jag lägga ut texten lite till.

radianceRadiance av Catherynne M Valente utspelar sig under Hollywoods guldålder, förutom att ”Hollywood” ligger på månen. Hela solsystemet är bebott, befolkat i en expansionsboom sedan 1858, och färderna går i Verne-/Méliès-påminnande raketer, utskjutna ur kanon.

I Drömfabriken på månen, bland stjärndrömmar och skandaljournalister och kontroverser kring talfilmen, finner vi Percival Unck, regissör av storslagna, gotiska melodramer. Hans dotter Severin förkastar allt hittepå och blir dokumentärfilmare, och reser runt till månar och planeter, precis som sin far alltid med kameran framme. Men under filmandet av en dokumentär om en mystiskt ödelagd bosättning på Venus försvinner Severin. Många år senare bestämmer sig Percival för att göra en film om dotterns sista färd. Men hur ska filmen berättas?

Allt detta berättas genom transkriptioner av filmer och förhör, filmscener, utdrag ur dagböcker och skvallerblaskor, och så vidare, i uppbruten kronologi: en barndomsglimt där, ett försök att berätta historien där, en bekännelse framför kameran där. Planeternas och månarnas namn gör att både grekisk mytologi och Shakespeare lånar sig utmärkt till historiens många lager bland stumfilmsstarlets och kosmiska valar. Det börjar med att du bjuds in av bokens prolog, och sedan växer historien fram som ett kalejdoskop där bilderna efterhand blir tydligare och tydligare.

Bokens titel, Radiance: strålglans; stjärnor på duken och i mörkret mellan planeterna. Ljus och mörker, på planeterna långt bort från solen och i exponeringen och skuggorna som skapar liv på filmremsan. Händer något om det inte fångats på film? Om det har fångats på film, har det då hänt på riktigt? Har gåtan fått ett svar om inte detektiven samlat alla i ett rum och lagt fram Sanningen? Kommer Vespertine Hyperia att kunna överlista sin ärkefiende Doctor Gruel och hans grymma banditos? Allt detta och mer i detta fantastiska mästerverk till roman!

/ Kapten Karin

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: