För dig som är nyfiken på brädspel.

4 Dec
Johan och pedobear

Brädspel kan föra de mest olika parter samman i fred och harmoni.

Jag älskar brädspel, främst för att det är en av de mest sociala underhållningsformerna jag vet. Film ser du sida vid sida med andra, men brädspel sitter alla och spelar tillsammans och upplever samma berättelse tillsammans. För dig som är nyfiken på brädspel kan utbudet te sig som en djungel när du först kommer till vår spelavdelning. Det är många färger, många titlar och finns det något som liknar Risk eller Monopol? Den här guiden är tänkt att ge dig en enkel introduktion till hur modern brädspelsdesign fungerar och vad du kan tänka på när du väljer nästa låda. Ett typiskt brädspel kostar några hundringar så det är väl värt att göra lite research för att slippa köpa på måfå. Även om vissa titlar kan kännas dyra så tänk på att räknat i kronor per timme underhållning per person så är det svårt att slå ett bra brädspel!

Först och främst bör du tänka på vad för typ av spel du är ute efter och hur lång tid det ska ta att spela.

Modern speldesign skiljer sig från Risk och Monopol inte minst genom att speltiden ofta är trimmad till runt en timme. Risk och Monopol fortsätter så länge som spelet kräver, så om du blivit utslagen tidigt måste du sitta och titta på medan andra spelar. De flesta moderna spel tar slut när det faktiskt är slut: när någon inte går att stoppa, eller så vinner den som gjort bäst ifrån sig efter ett visst antal rundor.

I en senare post kan vi gå djupare in på de olika typerna av spel och vad spelarantal gör för skillnad, men just nu kan vi nöja oss med några övergripande kategorier. Det är svårt att hitta ett spel som förlitar sig på bara en typ av mekanik, men de flesta spel har ändå något som är själva ryggraden i maskinen som får spelet att gå runt så listan nedan är framför allt till för att hjälpa dig hitta den generella typ av spel som verkar passa dig bäst.

 

– Tärningsspel

Spel som förlitar sig på tärningar har oundvikligen en stor slumpfaktor med sig. Därmed spelar skickligheten en mindre roll, men för den som älskar spänningen i osäkerheten är det förstås helt rätt. De flesta tärningsspel brukar ha ett element av att utmana ödet – hur många tärningar ska du kasta, hur många gånger vågar du rulla om och så vidare, men också ett element av att kunna kontra slumpen, till exempel möjligheter att ändra värdet på tärningarna till din fördel. Det tenderar att vara kortare, intensiva spel.

King of Tokyo, Roll for the galaxy och Pandemic: the cure är alla exempel på spel där tärningarna intar en central roll.

 

– Kortspel

Spel som förlitar sig på kort har också en stor slumpfaktor i sig eftersom det oftast inte är givet vilka kort du får på handen, men till skillnad från tärningar så kan kort också ha mycket mer information med sig och därför en möjlighet till ett stort djup i spelet. Speltiden kan variera ganska stort men hänger rätt bra ihop med mängden kort i spelet: ju färre kort desto kortare speltid.

Dominion, Star realms, 7 wonders, Love letter och Steampunk rally är alla exempel på spel som i grund och botten bygger på kort.

 

– Brädspel

Vissa spel har en spelplan som huvudsaklig mekanism och koncentrerar sig på pjäserna som rör sig över den. Renodlade konfliktspel hamnar gärna i den här delen av speldesignen eftersom de handlar om att kontrollera områden och spel med mycket story inbakat hamnar gärna i den här kategorin. Lite beroende på ämnet kan speltiden också tendera åt det längre hållet; det är svårt att hitta ett brädspel som tar mindre än en timme.

Game of thrones, Carcassonne, Tsuro och Risk: Legacy är exempel på spel där planen och pjäserna är det centrala.

 

– Kooperativa spel

På senare tid har det dykt upp en hel del spel i den här kategorin. Spelarna arbetar tillsammans mot spelet istället för mot varandra, och vinner eller förlorar på det viset tillsammans. En variant på det är alla-mot-en, där en spelare agerar skurk och de andra spelarna kämpar mot den så att det antingen finns en eller flera vinnare. Speltiden brukar så att säga vara familjevänlig, runt en timme.

Hanabi, Pandemic, Robinson Crusoe och Fury of Dracula passar alla in i kategorin (det sistnämnda är alla-mot-en).

 

– Sociala spel

En grupp av spel som handlar mest intensivt om interaktionen spelarna emellan. De går ut på att bluffa, ljuga, förhandla och på det stora hela försöka sätta sig in i de andra deltagarnas tankebanor. Reglerna är ofta väldigt enkla och lätta att introducera till personer som inte spelar så ofta. Eftersom det är en kategori som många spelar mer för att spela och mindre för att se vem som vinner så brukar det handla om korta och intensiva spel så att det går lätt att spela flera partier efter varandra.

Exempelvis Coup, Codenames, Sheriff of Nottingham, Dixit och the Resistance.

 

– Deterministiska spel

I princip alla kategorier ovan innefattar spel där slumpen spelar en större eller mindre men ändå betydande roll. Vissa tycker att slumpen är något av det värsta som finns, och för dem finns det designer som strävar till att helt utesluta eller åtminstone minimera slumpen. Den enda kaosfaktorn blir de andra spelarna, och det enda som avgör ens framgång blir ens egen förmåga vilket gör att det blir viktigt att spela med andra som är på ens egen nivå i erfarenhet och förståelse för spelet.

Hive, Go, Medina och the King is dead är exempel på spel där det bara är de andra spelarna som bidrar med kaos.

Lycka till!

//Jonas och Johan

Annonser

2 svar to “För dig som är nyfiken på brädspel.”

  1. Kia 14/01/2017 den 19:13 #

    Hej Jonas och Johan, det är inte så att SF ordnar brädspelskvällar eller helger eller så? 🙂

    • sfmalmo 24/01/2017 den 13:43 #

      Hej! Ibland har vi speldemo på helger, håll utkik här på bloggen!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: