Nördarna rekommenderar: Ann Leckie

26 Okt

ancillary justiceAncillary Justice är en av de böcker vi rekommenderar allra oftast i butiken. Eftersom jag nu läst ut Ancillary Mercy, sista delen i trilogin Imperial Radch, är det dags för en mycket varm rekommendation.

Första boken är en hämndhistoria. Breq var en gång ett krigsskepp, Justice of Toren, och samtidigt skeppets många tusen soldater, s k ancillaries, som alla delade skeppets AI-medvetande. Men skeppet förstördes, och med det samtliga soldater – utom hon som nu kallar sig Breq. Hon har ett enda mål: att döda den ansvariga för mordet på skeppet, ingen mindre än härskaren över Radch-rymden, Anaander Mianaai.

Under Anaanders ledning har Radchaai expanderat under flera tusen år, nästan alla mänskliga stjärnsystem har annekterats till radchsk ordning och civilisation, ofta med våld, och Justice of Toren och dess soldater var ett av många lydiga verktyg.

ancillary swordMen Breq är inte lydig längre. I bok två och tre breddas hämnden till att bli en utmaning mot hela systemet. Radchaai betyder både ”medborgare” och ”civiliserad”, men vad som uppfyller kardinaldygderna ”rättvisa, anständighet och nytta” är högst subjektivt och ofta till egennytta för de som bestämt ordningen. Och ordningens dagar är räknade.

Imperial Radch är en fulländad trilogi, en lycka att läsa. Världsbygget, karaktärerna (mitt nya motto är WWBD – What Would Breq Do?), och språket! Inte bara att Ann Leckie skriver väl, utan att hon omfattande använder språket som del av världsbygget. Bl a detaljen att Radchaai inte könar medborgare, och att default-pronomenet som används i den här ”översättningen” är ‘she’. Det är svårt att förklara lättnaden i att varje gång det dyker upp en ny karaktär är det en hon. I många böcker är det tvärtom. Dessutom: tv-serie-optionen till trilogin har sålts, och Leckie säger sig ha fått god respons på att vi hoppas att de läst böckerna ordentligt, och sett att i princip ingen av karaktärerna är vit.

ancillary mercyAncillary Justice var den första romanen att samma år vinna science fictions tre största priser: Hugo, Nebula och Clarke Award. Den vann också Locus Award, BSFA Award och Kitschies debutantpris. Sword vann också Locus och BSFA. Själv tycker jag att trilogin blev bättre och bättre bok för bok, och det från att ha börjat på nivån en-av-de-bästa-böckerna-jag-läste-det-året. Rekommenderas varmt!

Bonus: Imperial Radch fanart på Ann Leckies Pinterest.

/Fleet Captain Karin

Annonser

Ett svar to “Nördarna rekommenderar: Ann Leckie”

  1. lattemama 09/11/2015 den 16:59 #

    Köper i princip alla böcker Captain Karin rekommenderar utan att bli besviken. Älskade första delen i denna serie och hade jag inte haft (self-imposed) köpstopp i november hade del 2 och 3varit hemklickade också!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: