Robbed, robbed I tell you!

10 Jul

Idag kom nomineringarna till årets Emmy Awards, tv-världens motsvarighet till Oscars. Vår omedelbara slutledning är Academy of Television Arts & Sciences är mugglare och har missat mycket. Framför allt saknar vi två nomineringar som definitivt borde ha varit med på listan: att inte Tatiana Maslany och Eva Green är nominerade till Outstanding Lead Actress in a Drama Series är bara fel.

tatiana maslanyTatiana Maslany spelar huvudrollerna i Orphan Black. Hon spelar Sarah Manning, Cosima Niehaus, Alison Hendrix, Helena, Rachel Duncan och flera andra personer som alla är kloner – identiska till utseendet men med vitt skilda liv och personligheter. Sarah har vuxit upp som föräldralös, utan en aning om sitt ljusskygga ursprung, tills den dag då hon bevittnar ett självmord där offret hade kunnat vara hennes tvillingsyster. Maslany spelar samtliga av klonerna, inklusive flera scener där en av dem låtsas vara en annan av dem, och hon gör det fantastiskt.

eva greenEva Green spelar Vanessa Ives i Penny Dreadful. Serien utspelar sig i London i slutet av 1800-talet, stämningsrikt inspirerad av gotisk skräck och de eponyma penny dreadfuls, med gästspel av bland andra Viktor Frankenstein, Dorian Gray, Mina Harker och Abraham von Helsing. Miss Ives visar sig vara en kraft att räkna med i de både övernaturliga och alltför mänskliga intrigerna och mörka dåden. Tiden försöker begränsa henne så som den begränsade kvinnor men hon är så mycket sin egen som hon kan vara. Green spelar henne med sådan blandning av kraft och subtilitet att hon äger varenda en av de många scenerna hon är med i.

Inget ont om de andra nominerade, men det är helt klart att akademin har gjort fel.

Fotnot: Penny Dreadful har blivit förnyad för en andra säsong, och Orphan Black har blivit förnyad för en säsong tre! Hurra!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: