Tokaido är tillbaka i Malmöbutiken!

12 Aug

Tokaido

Tokaido, “östra havsvägen”, är huvudleden som en gång löpte mellan kejsarens och shogunens städer, Kyoto och Edo (dagens Tokyo). Spelarna tar rollen som resenärer på denna anrika väg och målet är att vara den som haft den mest behagliga resan med de mest berikande upplevelserna.

Det första som kanske slår en är hur snyggt spelet är – det märks att de franska utgivarna gillar att lägga krut på estetiken. Brädet är långsmalt, nästan helt vitt och rastplatserna är  markerade med stiliserade och funktionella ikoner. Alla kort är rikt men effektivt illustrerade och har fullständigt korrekt japanska som bitext, så den som är intresserad av japansk kultur har mycket att hämta. Vet du vad dango är, till exempel? Prova om du får chansen!

Rent praktiskt går spelet till så att den som är längst bak på leden för tillfället är den som står i tur att göra sitt drag, och får då röra sig hur långt fram som helst på planen. Enda begränsningen är att man måste stanna vid värdshusen som är utplacerade med jämna intervaller längs rutten (äta bör man).

Varje gång man stannar på en rastplats får man göra det som hör den platsen till. Oftast handlar det om att dra ett kort från en av högarna, och man belönas i regel av att ha flera kort av samma sort – varje gång man njuter av en särskild utsikt får man mer och mer poäng, och ju fler souvenirer i en serie ju fler poäng får man.

När alla till slut har nått fram till Edo belönas den som har förkovrat sig mest i varje kategori – den som donerat mest pengar till tempel, den som badat mest, den som spenderat mest på mat och så vidare.

Reglerna i Tokaido går lätt att förklara på fem minuter. Speltiden är också ganska kort, ungefär som Carcassonne eller Ticket to Ride, så det är inga problem att spela flera partier på raken om man skulle känna för det. Varje spelare tilldelas dessutom en särskild karaktär som kan tjäna extrapoäng på ett unikt sätt, så chansen är liten att resan blir densamma.

För den som är ute efter ett tungt strategispel är det här kanske inte rätt titel, men det finns utrymme för taktiskt spel genom att till exempel blockera ett resmål som någon annan siktar på. Den som däremot vill introducera brädspel för familj och vänner som inte är brädspelsnördar kommer helt säkert träffa rätt med Tokaidos elegans och tilltalande estetik.

//Jonas

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: