Årets bästa spel, edition Jonas

5 Jan

För min del var 2012 ett bra år för 2.0 – flera av mina favoriter står på sina föräldrars axlar, som nytryck eller i förbättrade versioner.

1. X-wing
– För mig den självklara ettan på den här listan. Fantasy Flight tog mekaniken från Wings of War, förenklade den så pass att varje spelare lätt kunde styra en hel skvadron, och slängde in lite tärningar för spänningens skull. Helt klart årets bästa Star Wars-fix!

2. Lords of Waterdeep
– Det var något otippat men väldigt välkommet att Forgotten Realms fick ett worker placement-spel. Det är ett snabbspelat resursjonglerande som för en gångs skull ger spelarna gott om möjligheter att interagera med varandra och lägga käppar i hjulen. Ett fräscht grepp för Dungeons & Dragons och en vacker syntes mellan amerikansk och europeisk speltradition.

3. Netrunner
 – Richard Garfields gamla 90-talssmygare blev nog årets mest välkomna nytryck för min del. Det känns som att Fantasy Flights ”living card game”-koncept är helt rätt för titeln. En spelare representerar ett företag, den andre en hacker som försöker sno företagets hemligheter, så de båda sidorna har fullständigt olika förutsättningar, men imponerande nog fungerar det som ett väloljat maskineri. Varje parti är en rafflande duell med stötar, bluffar och kontringar; definitivt årets tvåspelarspel.

4. Village
– Den välförtjänta vinnaren av ”Kennerspiel des jahres” 2012. I grund och botten ett klassiskt worker placement-spel i likhet med Agricola, men Village håller sig på en gemytligare och mer lättspelad nivå. Du behöver aldrig bli frustrerad över att din granne sitter i sjön och tar all vass, men å andra sidan kanske ni kommer bråka om vem som ska bli den nya pastorn i byn!

5.Descent 2nd edition
– Ännu ett behövligt nytryck, den här gången för att det första tog alldeles för lång tid att spela. Med den nya versionen kan man lätt få in tre äventyr på en kväll, och den som spelar Overlord har alltid något mer att göra än att bara hacka hjältarna i bitar.

/Jonas

Fotnot: ”worker placement” innebär att varje spelare har ett antal ”arbetare” som utför handlingar i spelet, ofta så att när en spelare valt en handling kan ingen annan använda den förrän nästa runda.

2 svar till “Årets bästa spel, edition Jonas”

  1. Anonymous 05/01/2013 den 12:13 #

    Riktigt bra lista. Några har jag inte provat än men vill gärna (främst Village) och resten håller jag med om att de är riktigt bra.

  2. Anonymous 05/01/2013 den 12:13 #

    Riktigt bra lista. Några har jag inte provat än men vill gärna (främst Village) och resten håller jag med om att de är riktigt bra.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: