En återblick på 2012, edition Karin

3 Jan

Ett urval av årets lästa böcker: Range of Ghosts av Elizabeth Bear: Sidenvägen-fantasy med djinner, tigerfolk, bågskytte från hästryggen och en ljuvligt komplex värld. London Falling av Paul Cornell: bister urban fantasy där en liten grupp londonpoliser upptäcker att istället för att eliminera det omöjliga kan man behöva utreda det. Skalpelldansen av Jenny Milewski: svensk skräckdebut med metanivåer, nagelbitande, gore och oväntade vändningar. The Silvered av Tanya Huff: varulvar (egentligen hamnskiftare) och magiker och en klassisk quest in i fiendeland, i en värld där tiden är som en blandning mellan Jane Austen och första världskriget. Shades of Milk and Honey av Mary Robinette Kowal: ännu mer Austensk – jämte pianospel och broderier förväntas unga damer lära sig väva glamourliknande magi. Black Heart av Holly Black: avslutande delen i den underbara Curse Workers-trilogin – magi, maffia och angst.

Årets välförtjänta internationella stjärnskott: Karin Tidbeck, vår nya weirddrottning, vars novellsamling Jagannath har lovprisats av bland andra Ursula K LeGuin, China Miéville, Elizabeth Hand och Michael Swanwick. Flera av novellerna finns även på svenska i samlingen Vem är Arvid Pekon? Under året kom också romandebuten Amatka, en lågmäld, nästan vardaglig dystopi berättad i vackert, klart språk, men samtidigt med många nivåer.

Årets filmgud: Joss Whedon. Avengers och The Cabin in the Woods! Det här var året då hela världen upptäckte the awesomeness of Joss. Superhjältar med personlighet och metaskräck med både humor och sjöar av blod.

Årets helt oväntade tv-serie jag fastnade för: Teen Wolf. När jag först hörde att MTV (!) skulle göra en tv-serie-remake av Teen Wolf var svordomar inblandade. Men Nene övertygade mig om att titta och årets stora överraskning var att den faktiskt är mer än sevärd! Mycket tack vare Stiles Stilinski, förstås, men även på grund av bikaraktärerna i allmänhet: välgjorda och med intressanta relationer.

Årets bästa tv-serie alla kategorier: BBC:s Sherlock. Som en insändare till SFX förklarade: den ingår visst i våra genrer. Det är ju nämligen alternativhistoria: den utspelar sig i en värld där Arthur Conan Doyle inte skrev berättelserna om Sherlock Holmes på 1890-talet. Och så är den ju briljant på alla sätt.

Årets bästa pågående comic är samma som i fjol: The Unwritten håller den metalitterära fanan högt, höjer den kanske tillochmed ännu lite högre i senaste numret. Trollkarlar, bokdimensioner och konspirationer som genomsyrat mänsklighetens historia. Ord är makt.

Årets äventyr: åka på SF-kongresser! I maj tog vi båten till Åland och blev starstruck av Catherynne M ValenteÅcon. I oktober åkte vi till Kontrast i ett höstvackert Uppsala, och hängde med författare som Kelly Link och Mats Strandberg & Sara Bergmark Elfgren.

Årets hobbit: Martin Freeman.

Systerinlägg: Vad jag ser fram mot 2013.

/Kapten Karin

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: