Whodunit?

18 Nov

Vi har en efterlysning vi hoppas att ni, gentle readers, kan hjälpa till med! En kund vill ha tips på bra whodunits – mysdeckare – med övernaturliga inslag. Hon har läst Charlaine Harris Aurora Teagarden-böcker, men skulle gärna vilja ha något med mer övernaturligheter i. Vi har ju ganska många serier med övernaturliga brott – Butcher, Huff, Green och Aaronovitch till exempel – men de är ofta mer åt det hårdkokta eller polisiära hållet, och här är vi alltså ute efter något mer Christiesque. Jasper Ffordes Nursery Crime-böcker är ju lite åt det hållet, slår det mig nu. Men ni har säkert fler tips, gentle readers! Kommentarsfältet är öppet. Själv tror jag att det var butlern som gjorde det – hans alibi föll när vi hittade hans tidsmaskin.

8 svar till “Whodunit?”

 1. Science Fiction-bokhandeln i Malmö 18/11/2011 den 15:02 #

  Några förslag från Fejsboken:

  ”City and the City är en deckare egentligen utan övernaturliga inslag, men i en värld med alternativ historieskrivning och rätt intressanta förutsättningar. Och så har vi Asimovs Elijah Bailey-historier, deckare i robot-SF-åldern. … Sorry, läste inte blogget. Mina tips är nog mer Sjöwall/Wahlöö än Christie.”

  ”Charlaine Harris serie om Harper Connelly? Grave någonting heter de ju. Eller George Mann? The Osiris Ritual är väl den första?”

  ”Första delen i Dragonlance's Meeting sixtet, Kindred Spirits, är av sådant slag, men det är kanske inte riktigt vad kunden är ute efter.”

  ”På den här listan borde väl finnas något som passar; http://www.wakefieldlibrary.org/lists/zrasupernaturalmys.htm

  ”ames Ffordes Thursday Next serier? De innehåller allt man kan hitta inom fiction plus tidsresor. De är dessutom välskrivna…”

  ”‎”Midnight Riot” är övernaturlig police procedural, om det kan vara något..” ”Rivers of London av Ben Aaronovitch”

  ”Gene Wolfes tidiga verk ”Devil in a Forrest”. En riktigt bra mysteriefantasy i medeltidsmiljö. ”

  ”Det fanns ett par riktigt bra berättelser i antologierna ”Sideways in Crime” (tidsresedeckare) och ”The Improbable Adventures of Sherlock Holmes”.”

  ”Alternativ historia-böckerna om inspektör D'Arcy?”

  ”Dirk Gently?”

  ”‎”The Chronicles of Master Li and Number Ten Ox”.”

 2. Science Fiction-bokhandeln i Malmö 18/11/2011 den 15:02 #

  Några förslag från Fejsboken:"City and the City är en deckare egentligen utan övernaturliga inslag, men i en värld med alternativ historieskrivning och rätt intressanta förutsättningar. Och så har vi Asimovs Elijah Bailey-historier, deckare i robot-SF-åldern. … Sorry, läste inte blogget. Mina tips är nog mer Sjöwall/Wahlöö än Christie.""Charlaine Harris serie om Harper Connelly? Grave någonting heter de ju. Eller George Mann? The Osiris Ritual är väl den första?""Första delen i Dragonlance's Meeting sixtet, Kindred Spirits, är av sådant slag, men det är kanske inte riktigt vad kunden är ute efter.""På den här listan borde väl finnas något som passar; http://www.wakefieldlibrary.org/lists/zrasupernaturalmys.htm""ames Ffordes Thursday Next serier? De innehåller allt man kan hitta inom fiction plus tidsresor. De är dessutom välskrivna…""‎"Midnight Riot" är övernaturlig police procedural, om det kan vara något.." "Rivers of London av Ben Aaronovitch""Gene Wolfes tidiga verk "Devil in a Forrest". En riktigt bra mysteriefantasy i medeltidsmiljö. ""Det fanns ett par riktigt bra berättelser i antologierna "Sideways in Crime" (tidsresedeckare) och "The Improbable Adventures of Sherlock Holmes".""Alternativ historia-böckerna om inspektör D'Arcy?""Dirk Gently?""‎"The Chronicles of Master Li and Number Ten Ox"."

 3. Anonymous 20/11/2011 den 09:54 #

  Ta valfri bok ur Terry Pratchetts böcker om stadsvakten i Ankh-Morpork. Det borde vara sjävklart. Deckare, övernaturligt, mysigt, roligt och insiktsfullt. Ta en chans, testa något nytt 🙂

  /Daniel

 4. Anonymous 20/11/2011 den 09:54 #

  Ta valfri bok ur Terry Pratchetts böcker om stadsvakten i Ankh-Morpork. Det borde vara sjävklart. Deckare, övernaturligt, mysigt, roligt och insiktsfullt. Ta en chans, testa något nytt :)/Daniel

 5. Johanna 21/11/2011 den 11:40 #

  Kanske Blodsmak – Ett fall för Sennja Maler av Henrik Örnebring. Trotts allt finns en del ”övernaturligt” i mutant UA

 6. Johanna 21/11/2011 den 11:40 #

  Kanske Blodsmak – Ett fall för Sennja Maler av Henrik Örnebring. Trotts allt finns en del "övernaturligt" i mutant UA

 7. Science Fiction-bokhandeln i Malmö 23/11/2011 den 11:51 #

  Några fler tips från FB:

  ”Åsa Schwarz deckare Nefilim och uppföljaren En död ängel har fantasyinslag.”

  ”Sarah Waters The little stranger klart Agatha Christe fast med spöken.”

  ”Ahrvid Engholms novellsamnling mord på månen har virtuellt bibliotek och pipa för att lösa mordet :-)”

 8. Science Fiction-bokhandeln i Malmö 23/11/2011 den 11:51 #

  Några fler tips från FB:"Åsa Schwarz deckare Nefilim och uppföljaren En död ängel har fantasyinslag.""Sarah Waters The little stranger klart Agatha Christe fast med spöken.""Ahrvid Engholms novellsamnling mord på månen har virtuellt bibliotek och pipa för att lösa mordet :-)"

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: