Happy Birthday Mr Gaiman! We wuvs you!

10 Nov

Idag är det Neil Gaimans födelsedag! Han fyller dessutom ett halvt sekel, så han förtjänar sin egen episka post.

Mannen är ju uppenbarligen episk i sig själv, quod erat demonstrandum.

Vad har Gaiman gjort då? Well, han har gjort allt. ALLT. Prepare for full Gaiman immersion.

Serier
Sandman
Kort sagt något av det allra bästa som någonsin gjorts inom mediet tecknade serier / graphic novels. En absolut modern klassiker i vilket sammanhang som helst. Väver berättelser av snart sagt alla nya och gamla mytologier och några egna därtill. Allvarligt, läs.
Death
Sandmans syster Death är så charmerande att hon fått två egna album, som även samlas i Absolute Death.
Books of Magic
Historien om en ung kille med glasögon som kan bli den mäktigaste magikern i världen. Timothy Hunter heter han alltså, han den där andre dök upp flera år senare.
Marvel 1602
Neil Gaiman tar 1900-talets superhjältar – X-Men, Fantastiska fyran, Avengers, Daredevil, Spindelmannen, Captain America m fl – och släpper ner dem år 1602 bland Drottning Elizabeth, inkvisition och första kolonin i Amerika. Och det funkar utmärkt.
The Eternals
Mer marveluniversum för Gaiman. De Eviga är en egen ras av supermänniskor, som skapades för att skydda jorden. I Gaimans album har de alla glömt bort vilka de är och sin egen historia, men börjar en efter en vakna upp till sina rätta identiteter.
Whatever Happened to the Caped Crusader?
Gaimans Batmanhistoria som inleds med att Läderlappen ligger i sin kista och begravningsgästerna börjar dyka upp.
Black Orchid
Verkar vara ut tryck! Och hur tragiskt är inte det när det är det första stora samarbetet mellan Dave McKean och Neil, ett samarbete som lett till många storverk.

Böcker
Neverwhere
En av böckerna som skapade urban fantasy-genren: om allt märkligt, sagolikt och farligt som händer i London Below. Richard stöter på Door, som visar honom det andra London, där det finns bestar att besegra, hov att besöka och fantastiska bekantskaper att göra.
American Gods
Den Stora Romanen, både bildligt och bokstavligt. Shadow kommer ut ur fängelset och en roadtrip med Mr Wednesday följer, genom tid och rum, myt och verklighet.
Anansi Boys
Hör väldigt fritt ihop med American Gods och handlar om Fat Charlie och Spider, söner till Mr Nancy, även känd som spindeln och trickstern Anansi.
Graveyard Book
Den prisbelönta hyllningen till Kiplings Djungelbok. En helt underbar mörk saga om Nobody Owens vars hela familj mördas när han är alldeles liten, men själv lyckas han komma undan till en kyrkogård. Där adopteras han av ett spökpar och växer upp bland kyrkogårdens mystiska invånare.
Good Omens
Gaimans samarbete med Terry Pratchett, den andre store legendaren, är domedagskomedi på bästa nivå: den roligaste boken om Antikrist och Apokalypsen du någonsin kommer att läsa.
Stardust
Lägereldssagan om Tristan Thorne som vuxit upp i Wall, en vanlig engelsk by bortsett från att strax utanför byn finns Muren som skiljer England från sagovärlden. Tristan ser en stjärna falla och landa bakom muren, och lovar sin älskade att han ska hämta den åt henne.
The Dream hunters
En berättelse om Sandman inspirerad av japansk mytologi och saga, och väldigt vackert illustrerad av Yoshitaka Amano.
Coraline
Flickan Coraline flyttar in i ett nytt hus med sina föräldrar – som aldrig har tid med henne, så när hon hittar Den Andra Mamman tycker hon att allt blir bättre. Till en början …
Smoke and Mirrors och Fragile Things och M is for Magic (varav många har blivit serier eller bilderböcker) är novellsamlingar som samlar många guldkorn. Även om du inte vanligtvis läser noveller kan vi verkligen rekommendera att du läser de här. Vi säger bara: ”Mrs. Whitaker found the Holy Grail; it was under a fur coat.” M is for Magic är skriven för de lite yngre, men som alltid passar det för de äldre barnen (oss alltså) också. Många av novellerna och dikterna har också blivit tecknade serier eller bilderböcker.
Odd and the Frost Giants
En kort saga som bygger på nordisk mytologi, om pojken Odd och gudarna Oden, Loke och Tor, som har fångats i djurhamn av jättarna som försöker ta över Asgård.
Interworld
En ungdomsbok som drar lite mer åt science fiction-hållet, om Joey som brukar gå vilse men som aldrig har gått såhär vilse: mellan världar och in i främmande dimensioner.
Wolves in the Walls, The Dangerous Alphabet, The Blueberry Girl, Signal to Noise, Crazy Hair, The Day I Swapped My Dad for Two Goldfish, Mr Punch, Violent Cases
Bilderböcker, bildhistorier, bildberättelser, illustrerade sagor, där Neil samarbetar med absoluta genier inom bildkonsten.

TV
Neverwhere
TV-serien som kom före romanen, en Dave McKean-(och 90tals-BBC-)designad resa genom London Below.
Doctor Who säsong 6, avsnitt 3
Ett Neil Gaimanmanus till Doctor Who? Shiver our timbers, eller kanske ska vi säga shiver our Time And Relative Dimensions In Space! Avsnittet kommer sändas i vår, någon gång. På hans blogg får vi läsa ett avsnitt ur manuset som blev saxat, och under taggen Doctor Who hittar man de relaterade inläggen.
Sandman
Har flera gånger varit och nosat på både film- och TV-världen men nu verkar det som att det faktiskt kommer att bli av. Vi förhåller oss avvaktande, men om Neil själv ska vara inblandad (och gärna Dave McKean och många andra konstnärer som var inblandade i Sandman) så blir det nog bra, hur ofilmbart mycket av det än är.

Film
Stardust
Lägereldssagan bytte tonfall och blev en fantastisk swashbuckling film med luftpirater.
Mirrormask
Drömsk (och ibland mardrömsk) film inspirerad av cirkus och karneval (och med lite Labyrinth-vibbar), med bildspråk av Dave McKean.
Coraline
Henry Selick (Nightmare before Christmas) har regisserat skräcksagan i stop-motion och 3D. Muscirkus!!
Beowulf
Neil skrev manuset till filmen, baserat på det gamla anglosaxiska eposet. I will kill your monster!
Babylon 5
Neil skrev manuset till avsnittet ”Day of the Dead” i säsong fem, och fick även en alien-ras uppkallad efter sig: The Gaim.
Mononoke-Hime
Neil har skrivit det engelska manuset, inte bara en översättning utan även lite adaptation, för att ge oss okunniga västerlänningar en lite smidigare ingång i mytologin.
Anansi Boys
är den senaste Gaiman-boken som ska filmatiseras – med manus av the Man Himself.

Mer misc Gaiman
Bloggen som började under arbetet med American Gods, och som nu är en av nätets mest följda författarbloggar.
På Neils Twitter läser vi idag att han firar födelsedagen omgiven av fantastiska vänner och naturligtvis fästmön Amanda Palmer. Och Neil är ju en hyvens påg även på Twitter 🙂
Neverwear – Neil-inspirerade kläder, prints och annat.
The Price på Kickstart: Christopher Salmon håller på att göra en cgi-filmatisering av novellen The Price. Han söker stöd för att ha råd att göra det, och både vi och Neil uppmanar den som kan att hjälpa till!
Nyss recenserade Neil Stephen Kings Full dark, No stars i The Guardian. ”I’m happy to say that I liked it.”
20 Neil Gaiman facts. Till exempel ”Neil Gaiman has never written a deus ex machina ending. However, God once wrote a Gaiman ex machina ending.”
Neil var med i ett avsnitt av den tecknade PBS-serien Arthur. ”I’m a writer who’s a cat. You can be both.”
All Hallow’s Read är en ny tradition som Neil startade i år, på grund av att det finns så få traditioner som går ut på att ge varandra böcker. Tanken är att på Hallowe’en ska vi ge varandra skräckböcker!
Gaiman Secrets är en tumblr-blogg dit folk skickar in sina Gaiman-relaterade hemligheter. Det finns många.
En sida Gaiman-citat och och en sida Gaiman-tatueringar.
Fiction World Rocked as Woman Claims No Sexual Attraction to Neil Gaiman *gasp!*
Böcker vi har valt pga en Neil-blurb och älskat: Lud-in-the-Mist, Jonathan Strange & Mr Norrell, Sunshine, War for the Oaks

Kort sagt, stort tack, Mr Gaiman. Och miljoner gratulationer!
/Karin, Lina och Nene

10 svar till “Happy Birthday Mr Gaiman! We wuvs you!”

 1. Petter 10/11/2010 den 19:13 #

  Hans bästa serie är i mitt tycke ”Miracleman”. En fortsättning på Alan Moores ”Marvelman”. Också den ur tryck (involverad i världens krångligaste copyrighttwist).

  Förutom ”Death”-serierna så ”Sandman – Endless Nights” en hyfsad Gaimanskriven Sandman-spinoff. Tecknad av bland andra Frank Quitely och Milo Manara.

  Förra årets ”Metamorfo”, tecknad av Mike Allred (i ”Wednesday Comics”) är också bra.

 2. Petter 10/11/2010 den 19:13 #

  Hans bästa serie är i mitt tycke "Miracleman". En fortsättning på Alan Moores "Marvelman". Också den ur tryck (involverad i världens krångligaste copyrighttwist).Förutom "Death"-serierna så "Sandman – Endless Nights" en hyfsad Gaimanskriven Sandman-spinoff. Tecknad av bland andra Frank Quitely och Milo Manara.Förra årets "Metamorfo", tecknad av Mike Allred (i "Wednesday Comics") är också bra.

 3. Fia 10/11/2010 den 20:23 #

  Happy B-day Mr Gaiman!!!!! I love you more!!! 😉

 4. Fia 10/11/2010 den 20:23 #

  Happy B-day Mr Gaiman!!!!! I love you more!!! 😉

 5. sundin 12/11/2010 den 06:52 #

  Grattis Neil…
  Verkar som ”alla” är eniga om att Amerikanska Gudar är den Stora Romanen, undrar om han nånsin lyckas överträffa den?
  Anansi Boys var bra, men inte alls på samma sätt som AG.

 6. sundin 12/11/2010 den 06:52 #

  Grattis Neil…Verkar som "alla" är eniga om att Amerikanska Gudar är den Stora Romanen, undrar om han nånsin lyckas överträffa den? Anansi Boys var bra, men inte alls på samma sätt som AG.

 7. den där Andreas 16/11/2010 den 11:33 #

  en fantastisk hyllning till en fantastisk författare ..men att kalla Pratchett för en legendar är väl att sträcka ordet till bristningsgränsen..

 8. den där Andreas 16/11/2010 den 11:33 #

  en fantastisk hyllning till en fantastisk författare ..men att kalla Pratchett för en legendar är väl att sträcka ordet till bristningsgränsen..

 9. Science Fiction-bokhandeln i Malmö 16/11/2010 den 13:32 #

  Att bli adlad för att ha skrivit fantasy är enligt vårt uppslagsverk legen …
  (wait for it)
  … dary! 😀

 10. Science Fiction-bokhandeln i Malmö 16/11/2010 den 13:32 #

  Att bli adlad för att ha skrivit fantasy är enligt vårt uppslagsverk legen …(wait for it)… dary! 😀

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: