Tematrio – Titelkvinnor

22 Sep

Eponyma böcker och kvinnliga huvudpersoner med smeknamn som går igen i titeln råder det ingen brist på, inte hos oss och inte hos mugglarna. Lyrans Noblesser har en tematrio den här veckan som handlar just om det. Vi har samlat ihop lite namnrelaterade titlar, men som vanligt har vi svårt att hålla oss till tre.

Direkt eponyma titlar – romaner:
Sabriel och Lirael av Garth Nix: två huvudpersoner som inleder trilogin från varsitt håll. Mycket varmt rekommenderad mörk ungdomsfantasy, crackling with magic.

Jennifer Government av Max Barry: i denna actionfyllda satir tar du ditt efternamn av företaget du jobbar för – Jennifer Government är alltså statlig agent, som rycker in när kontorsslaven Hack Nike ber om hjälp.

Direkt eponyma titlar – tecknat:
Modesty Blaise – en av de absolut kickingest-assigaste av alla kick-ass-hjältinnor.

Nana av Ai Yazawa – en helt enkelt helt utmärkt manga om två unga kvinnor i Tokyo som båda heter Nana, och som blir vänner trots att namnet är ungefär det enda de har gemensamt.

Nemi av Lise Myhre – allas vår favoritsvartrockare.

Ordvitstitlar:
David Weber har aldrig sinande kul med att hans huvudperson heter Honor Harrington: bland titlarna finns Honor Among Enemies, War of Honor, Mission of Honor och Field of Dishonor.

Evangeline Hollis i S J Days böcker har smeknamnet Eve, vilket ger de ominösa titlarna Eve of Darkness, Eve of Destruction och Eve of Chaos.

Smeknamns-/nom de guerre-titlar:
Santa Olivia är den förklädda vigilante-hjältinnan som ger hopp till invånarna i den ockuperade, bortglömda staden Santa Olivia i Jacqueline Careys utmärkta och gripande roman.

Piratica, piratdrottning på det stolta sjörövarskeppet Unwelcome Stranger, är även känd som Artemisia Fitz-Willoghby Weatherhouse – sedermera Art Blastside. Av the notorious Tanith Lee, by the topgallants!

Sunshine är inte bara som vi alla vet skadligt för vampyrer, det är också Rae Seddons smeknamn i Robin McKinleys roman med samma namn – en av de bästa ”Om du gillade Buffy kommer du att gilla”-böckerna.

Fler för nöjes skull:
Kitty and the Midnight Hour av Carrie Vaughn, första i en serie riktigt bra varulvsböcker som använder sig av formeln ”Alla boktitlar börjar med huvudpersonens namn”.

Udda verklighet av Nene Ormes, en blandning av seriös ordvits och dubbeltydighet – huvudpersonen Udda hamnar i den udda verkligheten som gömmer sig bakom vanliga Malmö.

Misery heter huvudpersonen i författaren Paul Sheldons romaner i författaren Stephen Kings roman Misery.

/Karin SF-bokhandeln, piratdrottning – volym tre av The Legend Of Karin And Nene

2 svar till “Tematrio – Titelkvinnor”

  1. Elisabeth Linnéa 23/09/2010 den 08:19 #

    Oh, Sabriel! Har precis lyssnat mig igenom triologin och rekommenderar den verkligen till alla 🙂

  2. Elisabeth Linnéa 23/09/2010 den 08:19 #

    Oh, Sabriel! Har precis lyssnat mig igenom triologin och rekommenderar den verkligen till alla 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: