Nördarna Rekommenderar: Naoki Urasawa

29 Jul

Naoki Urasawa är en japansk mangaartist som står bakom en del av mina favorittitlar på mangahyllorna – Monster, Pluto: Urasawa x Tezuka och 20th Century Boys. Urasawa-sensei debuterade tidigt åttital, och har sedan dess lyckats samla på sig en inte helt oansenlig mängd priser och utmärkelser.

Monster handlar om Dr Kenzo Tenmas jakt på en psykopat som han räddade livet på när denne var barn. Serien handlar om Tenmas jakt efter Johan, och de som drabbas och har drabbats av hans gärningar. J-Fi har en fin recension av den för den hugade. Mangan finns samlad i 18 volymer, och animen finns än så länge bara att få tag i avsnitt 1-15 av sammanlagt 74 avsnitt.

Pluto: Urasawa x Tezuka är Urasawas mest ambitiösa arbete. Det är en återberättande av Osamu Tezukas Astro Boy, en av de stora klassikerna. Stilen är mer seriös, ritandet mer detaljerat och handlingen lite mörkare. Väldigt Urasawa. På J-Fi var de lyriska och avslutade recensionen med ”Pluto är helt enkelt för bra för att missa!”. Samlad i endast 8 volymer!

20th Century Boys hittar man i 24 volymer, varav de två sista heter 21th Century Boys. Den engelska utgivningen har kommit till nummer tio som kommer nu i tidig höst. Alltså något att prenumerera på! Det finns även en trilogi med spelfilmer som täcker serien, med vissa avvikelser. Det är en välberättad historia som hoppar mellan tidsepoker. Den har ett brett och starkt persongalleri. J-Fi säger bland annat ”Slutresultatet är ett av de mest magnifika eposen som någonsin har skrivits i Japan, eller kanske i serievärlden överhuvudtaget.”Stora ord, men väl valda.

/Lina, begraven under en gedigen hög med Urasawamanga.

4 svar till “Nördarna Rekommenderar: Naoki Urasawa”

 1. Michael Katsuro 29/07/2010 den 14:55 #

  Ah, 20th Century Boys… Jag älskar den serien. Jag är glad att den fått en så fin utgåva på engelska. Önskar bara att den kunde komma ut oftare…

 2. Michael Katsuro 29/07/2010 den 14:55 #

  Ah, 20th Century Boys… Jag älskar den serien. Jag är glad att den fått en så fin utgåva på engelska. Önskar bara att den kunde komma ut oftare…

 3. Gabi 02/08/2010 den 10:51 #

  Jo. Urasawa är bäst.

 4. Gabi 02/08/2010 den 10:51 #

  Jo. Urasawa är bäst.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: