May the 4th be with you!

4 Maj

A long time ago in a galaxy far, far away… och särskilt varje år på fjärde maj: May the fourth be with you! Dagen då vi ännu lite extra uppmärksammar den säkerligen största franchisen inom science fiction och fantasy: Star Wars.
Om ni (mot förmodan?) behöver få minnet uppfriskat så kan ni här se första filmen på 30 sekunder, återberättad av kaniner. Och precis som vi så vet de att Han skjuter först.

Jaa, visste George Lucas vad han satte igång när en film om en bondpojke med ett öde som jediriddare gick upp på bio 1977 osv bla bla? Nå, nu vet vi iallafall vad han ställde till med – eller rättare sagt kan vi antyda några av konturerna av det, från wookiee cookies till Lego-Star Wars. Några exempel:

Romanerna och de tecknade serierna.
Det utökade Star Wars-universat är enormt. Det finns förstås romanerna som bygger på filmerna, men sedan kan man även utforska flera tusen år framåt och bakåt i den avlägsna galaxens historia. Den första romanen som kom var Splinter of the Mind’s Eye av Alan Dean Foster 1978, och det tog verkligen fart när Timothy Zahns Thrawn-trilogi kom ut i början av 90-talet. Nu finns det hundratals romaner och tecknade serier. Rejäla listor med kronologiska riktlinjer finns här för romaner och här för tecknat.

Faktaböckerna.
Här täcks det mesta in. Färggranna uppslagsverk och atlasar om droider, fordon, platser, kronologi, arter, med mera. Hur första filmen gjordes. Men också en galaktisk reseparlör och naturligtvis kokböckerna! Wookiee cookies och Darth malt.

Rollspelen.
Många har fina minnen från Stjärnornas Krig – Rollspelet, som utgavs av Target Games för över tjugo år sedan. Äventyr som Attackstyrka Shantipol och Uppdrag Tatooine kommer alltid att ha en plats svenska rollspelshjärtan. WotC är det förlag som numera ger ut Star Wars RPG och de har varit flitiga i att producera moduler som beskriver allt från robotar till kraften, skilda tidsepoker samt personer. Om du själv vill äventyra i galaxen är detta det självklara valet.

Minisarna.
Det finns två varianter av miniatyrspel som båda utspelar sig i Star Wars universumet, Star Wars Miniatures Game och Star Ship Battles. Det första är ett klassiskt skirmishspel med kända och okända personer från hela galaxen och sagan. Det andra spelet är baserat på samma regler men inriktat på rymdstrider mellan de skilda klasser av skepp som florerar i världens rymdhamnar och baser.

Tröjorna och knapparna.
Självklart finns det uppsjöar av underbara Star Wars-tröjor. Just nu har vi inne en med Lego-stormtrupper, men vad sägs annars om hans & hennes Han- & Leia-tröjor, Leia the riveter, That’s no spoon, Who’s your daddy? och några hundra till. Who’s your daddy? finns även som knapp, och vi har även This is not the button you’re looking for, om du är stark nog i Kraften att du kan se den.

Leksakerna.
Självklart ska du ha ett lasersvärd! Vi har några olika inne i butiken, varav de finaste naturligtvis är de äkta replikorna. Kramgoa wookiees och jawas finns förstås också, och en kramgo väsande Darth Vader. För den som vill hålla sig varm – tauntaun-sovsäcken! USB-stickor och actionfigurer och skeppsmodeller. Detta är förstås bara toppen på isberget. Och kolla in nostalgiska reklamfilmer här och här! Kort sagt, när man slutar leka är man inte vuxen utan död.

Bokstöden.
Han skjuter först. Rakt genom DVD:erna. Näst finast är dehär.

Hyllningarna.
Star Wars-avsnitten, -specialerna, -parodierna och -hänvisningarna, vart skulle vi vara utan dem? Robot Chicken Star Wars ett och två. Fanboys. Family Guy Star Wars: Blue harvest och Something something Dark Side. Spaced. That 70’s show. Eddie Izzard: Death Star Cantina. Thumb Wars. Om Star Wars var svenskt. Episod X. Det våras för rymden.

Fans som gör det där lilla extra.
Det är roligt att leka med AT-AT:s, som alla vet. De finns i Dubai:
och under andra världskriget.
Star Wars med stil = steampunk. Han & Chewie:
Och ljussabeln:
Hoth-bröllopstårtan:
Han Solo-skrivbordet:
En fin barnvagn:
Karbonit-choklad:
Join the dark side, we have processions:

Teh LOLs.
Och då har vi som sagt bara skrapat på ytan … Live long and prosper!
/Kapten Karin Solo och Johan the Hutt

Annonser

8 svar to “May the 4th be with you!”

 1. Anonymous 04/05/2010 den 08:24 #

  Vill inte låta som en besserwisser, men hur passande är det att skriva ”live long and prosper” i en artikel om Star Wars? 😛

 2. Anonymous 04/05/2010 den 08:24 #

  Vill inte låta som en besserwisser, men hur passande är det att skriva "live long and prosper" i en artikel om Star Wars? 😛

 3. Science Fiction-bokhandeln i Malmö 04/05/2010 den 08:35 #

  You must unlearn what you have learned.

 4. Science Fiction-bokhandeln i Malmö 04/05/2010 den 08:35 #

  You must unlearn what you have learned.

 5. Mirielle 04/05/2010 den 09:39 #

  Måste säga att tack vare dem bilderna så gjorde ni min dag 🙂
  Tack ^^ Super kul.
  Även om jag inte är ett Star Wars fan ( I know,jag härdar, men rår inte för det!).
  alltid lika kul att läsa denna blogg 🙂

 6. Mirielle 04/05/2010 den 09:39 #

  Måste säga att tack vare dem bilderna så gjorde ni min dag 🙂 Tack ^^ Super kul.Även om jag inte är ett Star Wars fan ( I know,jag härdar, men rår inte för det!).alltid lika kul att läsa denna blogg 🙂

 7. Jörgen 04/05/2010 den 12:14 #

  Luminous beings are we.

 8. Jörgen 04/05/2010 den 12:14 #

  Luminous beings are we.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: