Uppfinningar vi längtar efter…

2 Mar

Plötsligt blev det mars! Curling-mästerskapen är över och snön smälter bort, and there was much rejoicing. Bokrean är i full gång och vi har dessutom fått in både gamla och nya nyheter – de gamla är ett stort lass Delta-böcker, från tiden då det gavs ut science fiction på svenska, och bland de nya hittar vi t ex Alastair Reynolds nya, Terminal World, David Webers By heresies distressed i pocket, Oath of Fealty av Elizabeth Moon (en ny bok i Paksenarrions värld!), uppföljaren till succén Dwarves, som heter War of the Dwarves (dvärgar vs. orcher!), samt påfyllning av senaste Fables och senaste Anita Blake.

Dagens fråga, gentle readers: vilka uppfinningar saknar vi mest, så här i framtiden och allt?

(Eller, är det någon som vet om de redan har uppfunnits? Finns det paraplyer med gps, internet, 3D-karta och kamera så är ju mycket annat inte otänkbart…)

Teleporten är ju alltid självskriven överst på en sådan här lista. Jag vet att de försöker teleportera atomer och så, men vad jag vill är alltså att komma till stugan utan att behöva köra i sju timmar. Utan malfunctions, tack.

Skrivplatta. Dvs en läsplatta med ordbehandling – eller föralldel bara en icke bakifrånupplyst skärm till datorn. För den som skriver och är trött på ögon irriterade av skärmens skimrande sken.

Tyst-CD. För när man tröttnar på sina medtrumslagares (på livets oändliga virvelkagge) ljudföroreningar och inte har lust att dränka dem med sin egen, bättre musik: bara vrid upp volymen på tystnaden!

Självgående fönstertvätt. Precis som de där självgående dammsugarna. Tänker mig att den fäster vid fönstret som nån sorts vertikal svävare eller med modifierade sugproppar, och så får den lalla runt där tills det är rent.

Vilka uppfinningar saknar ni?

/Kapten Karin

8 svar till “Uppfinningar vi längtar efter…”

 1. Staffan 02/03/2010 den 14:09 #

  Skrivplatta: Apples iPad är väl ett rätt stort steg på vägen, även om den har en självupplyst skärm. Men nästa generation kanske…

  Tyst ljud: Här finns det två saker som kan funka. Dels finns det aktiva hörselskydd, som analyserar inkommande ljud och alstrar en ljudvåg i motfas, som då interfererar ut ljudet. Dessa funkar dock bäst mot lågfrekventa och kontinuerliga ljud, som t ex bruset när man åker bil/flygplan, och inte så bra mot högfrekventa och/eller snabbt ändrande ljud (som musik eller tal). Dessutom måste man ha anti-ljudet antingen vid ljudkällan, eller precis vid örat, på grund av sättet ljud sprider sig på. Det kan jämföras med att blockera ljus: en bindel fungerar bra, att täcka över lampan funkar också bra, men ett skynke nånstans mellan ögat och ljuskällan gör sällan någon större nytta.

  Ett annat alternativ är så kallat ”vitt brus”, vilket i princip är soundtracket till storhitten ”Myrornas Krig.” Detta fungerar mest som maskering av ljud – det tar inte bort dem, men det är relativt bra på att överrösta andra ljud genom att det är lika högt på alla frekvenser.

 2. Staffan 02/03/2010 den 14:09 #

  Skrivplatta: Apples iPad är väl ett rätt stort steg på vägen, även om den har en självupplyst skärm. Men nästa generation kanske…Tyst ljud: Här finns det två saker som kan funka. Dels finns det aktiva hörselskydd, som analyserar inkommande ljud och alstrar en ljudvåg i motfas, som då interfererar ut ljudet. Dessa funkar dock bäst mot lågfrekventa och kontinuerliga ljud, som t ex bruset när man åker bil/flygplan, och inte så bra mot högfrekventa och/eller snabbt ändrande ljud (som musik eller tal). Dessutom måste man ha anti-ljudet antingen vid ljudkällan, eller precis vid örat, på grund av sättet ljud sprider sig på. Det kan jämföras med att blockera ljus: en bindel fungerar bra, att täcka över lampan funkar också bra, men ett skynke nånstans mellan ögat och ljuskällan gör sällan någon större nytta.Ett annat alternativ är så kallat "vitt brus", vilket i princip är soundtracket till storhitten "Myrornas Krig." Detta fungerar mest som maskering av ljud – det tar inte bort dem, men det är relativt bra på att överrösta andra ljud genom att det är lika högt på alla frekvenser.

 3. Martina 02/03/2010 den 14:22 #

  Snön smälter? Bah. Här snöar det friskt och arbetsrummet är snart helt mörklagt, det täcks av snö halva vägen upp.

  För övrigt är det teleportern och det Självstädande Hemmet(TM) jag väntar på. Och replikatorer när man inte ids laga mat.

 4. Martina 02/03/2010 den 14:22 #

  Snön smälter? Bah. Här snöar det friskt och arbetsrummet är snart helt mörklagt, det täcks av snö halva vägen upp. För övrigt är det teleportern och det Självstädande Hemmet(TM) jag väntar på. Och replikatorer när man inte ids laga mat.

 5. Martina 02/03/2010 den 14:22 #

  FÖNSTRET i arbetsrummet täcks av snö halva vägen upp, skulle det förstås vara. Jag skojar inte.

 6. Martina 02/03/2010 den 14:22 #

  FÖNSTRET i arbetsrummet täcks av snö halva vägen upp, skulle det förstås vara. Jag skojar inte.

 7. Fia 02/03/2010 den 18:54 #

  Jag tror dig Martina! =)
  Btw så har jag lyckat ganska bra med tyst ljud, jag behöver bara stänga av mina hörapparater. Det är faktiskt en mycket fiffig uppfinning. Önskar de kom med mp3-spelare också och mobiltelefon…

 8. Fia 02/03/2010 den 18:54 #

  Jag tror dig Martina! =) Btw så har jag lyckat ganska bra med tyst ljud, jag behöver bara stänga av mina hörapparater. Det är faktiskt en mycket fiffig uppfinning. Önskar de kom med mp3-spelare också och mobiltelefon…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: