Tre böcker om Indien

29 Okt

Ett av världens största länder har länge fångat resenärers och författares fantasi. Ett land med över en miljard invånare, alla världsreligioner representerade och en mångtusenårig historia kan inte annat än fascinera. Här kommer därför ett axplock med verk som utspelar sig på denna kolossala subkontinent.

Song of Kali – Dan Simons
Den amerikanska reportern Robert Luczak får erbjudandet att resa till Calcutta för att där ta emot ett manuskript som sägs vara författat av den stora poeten M. Das. Det underliga är att M. Das ansetts vara död i åtta år. Luczak bestämmer sig för att resa till Västbengalen. Han tar även med sig sin fru Amrita och deras dotter Victoria. Song of Kali är Dan Simmons debutroman, en svart resa genom Calcuttas gränder och människans inre.

Peshawar Lancers – S. M. Sterling
För att undgå ett meteoritregn som ödelade större delen av det norra halvklotet år 1878, flyttade adeln och administrationen från London till Indien. Industrialismen gick i baklås och under lång tid såg det mörkt ut för det Brittiska Imperiet. Nu etthundrafemtio år senare har luftskepp, hålkortsmaskiner och kemi åter fått kejsardömet att blomstra. Men bakom den välpolerade ytan finns det grupper som vill förändra styret. In i denna härva slungas Athelstane King, en kavallerist med anor från Kashmir. Steampunk, söndagsmatiné och en lite klick kärlek blandas i S. M. Sterlings fantastiska värld.

River of Gods – Ian McDonald
Indien firar sitt hundraårsjubileum och landet har likt resten av världen sett artificiella intelligenser träda fram. Dessa tillåts dock inte ha en intelligens likvärdig människor och de som strider mot dessa kriterier förstörs. I samband med jubileet kommer tio individers liv att förändras för all framtid när Indien ställs inför århundradets nya problem.

/Johan, Son of Kali

Annonser

Ett svar to “Tre böcker om Indien”

  1. Urrk 29/10/2009 den 14:25 #

    Intressanta tips 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: