Det ska vara film i höst!

25 Aug

Det är med glädje och förväntan vi vänder våra blickar mot höstens och vinterns bioduk!


District 9 har hyllats efter premiären i USA. En ”lågbudget”-utomjordingfilm som ifrågasätter begreppet mänskliga rättigheter. Regissör är Neill Blomkamp, som tidigare varit 3D-animatör åt Smallville, Stargate Atlantis, Dark Angel och annat smått och gott. Det lovar gott! Biopremiär 28:e augusti, och den kommer till Malmö!

Avatar – ”We’re promised a movie that will create a quantum shift for cinema, up there with colour, the talkies and Ursula Andress emerging from the surf.” Och helt utan det citatet ser vi fram emot den här. Den 21:e augusti hade man chansen att se specialtrailern på bio om man var på plats, någon som var där och kan delge oss sina intryck?
Men tråkigt att vi inte har en IMAX-bio i Malmö! Det är ju så den kan ses … Kanske de har en i Köpenhamn? Hmm … 18:e december har den premiär.

Moon
verkar ha alla ingredienser man kan önska sig! En ensam man på månen plågad av sin isolering, en artificiell intelligens-dator vid namn GERTY, en hemsk olycka och en twist där allt ställs på huvudet, och identiteter och oklara intentioner – kommer vår protagonist nånsin att komma hem? Oh, the suspension! Den BORDE ha premiär i oktober någon gång, men än så länge finns det ingen info på sf.se om den. Tänk om det är ofavorit i repris?

Nästa film i Twilightserien, New Moon, har premiär den 20/11. Bella, Jakob och Edward tittar in i vårt fönster vareviga dag från SF:s skyltning, så det är inget vi glömmer i första taget!

27/11 kommer Till vildingarnas land! Bara trailern gör oss tårögda och uppspelta. Dags att läsa om denna fantastiska barnbok. Ett nytryck är på väg inför biopremiären. Vi kunde inte vara nöjdare. Eller jo, kanske om vi hade en egen vilding … Eller en vildingdräkt. Eller både ock.

På juldagen (och det är inte alls långt borta! Kanske dags att börja julklappsshoppa redan nu, beat the crowd?) så kommer Sherlock Holmes i nytappning. Robert Downey Jr och Jude Law som Sherlock och Dr Watson. We thinks we likes… Madonnas exman som regissör kan vi väl ge en chans, speciellt för de enligt ryktena slash-fic-drömmar som besannats.

Parallella dimensioner-rullen 2012 har premiär den 20/11, samma dag som New Moon. Naturkatastrofer och jordens annalkande undergång ska överlevas och stoppas, vilket får en forskare att ta hjälp av sitt parallella jag. There are many of me and we have a plan-knappdags kanske?

Uppföljaren till Arthur och Minimojerna kommer också, Arthur och Maltazard som den så nyskapande heter. Den 4:e december har den premiär!

Skräckisar kommer det så klart som alltid, bland annat i form av Case 39 med barn i en av rollerna. Ska vi slå vad på att det är ett ondskefullt barn kanske, eller i kontakt med övernaturliga krafter? Any takers?

Bara för att vi älskar Roald Dahl så nämner vi också Den fantastiska räven, ytterligare en barnfilm som kickar igång på juldagen. Trailern ger lite härliga 70-talsanimeringsvibbar också.

Såklart kommer Uncle Scrooge i En Julsaga tillbaka till bioduken, och trots att dess inkarnationer (incelluider?) är otaliga, brukar sagan ändå stå sig varenda gång. Redan den 6:e november får vi bänka oss framför den, för att komma i julstämning i lagom tid.

Hunken Gerard Butler tar av sig tröjan i en nära framtid, i ett samhälle där tankekontrollsteknologi tagit över som en ångvält. Den 4:e september kommer denna science fiction-action-rulle vid namn Gamer till Malmö.

Will Ferrell sugs bak i tiden av ett svart hål, och måste slåss mot T-Rex och andra fina odjur för att överleva i Land of the Lost.

Bruce Willis SF:ar igen i Surrogates, premiär den 23:e oktober. Från beskrivningen får iaf jag starka Asimov-vibbar, människor interagerar endast med robotar och sitter helst i sitt hems lugna vrå. Taglinen frågar vem man kan lita på och vem som är riktig. Asimov någon?

2010 kommer en massa roliga filmer också, eller vad sägs om Alice i Underlandet av Tim Burton och med Johnny Depp, The Wolfman eller Planet 51, bara för att nämna några? Men de får vi ta när nästa år nalkas, nu är jag helt färdigskriven.

/Lina, begravd under ett berg av popcorn i en röd biostol.

18 svar till “Det ska vara film i höst!”

 1. Fia 25/08/2009 den 16:01 #

  Åååh så många bra filmer! Filmen med Gerard Butler måste jag nog också se, han är ju helt underbar! Han kan verkligen göra allt från hårdkokt episk action till musikal och romantiskt drama. Han är faktiskt med i de flesta av mina favoritfilmer.. 🙂

 2. Science Fiction-bokhandeln i Malmö 25/08/2009 den 16:11 #

  Är det dina favoritfilmer för att det är bra filmer, eller för att Gerard Butler är med i dem? En helt relevant fråga! Men det är en lovande filmhöhst, sånt gillar vi! Det kommer bli en stressigt höst med allt för mycket bra serier (t.ex. Fables 12), böcker (Jane Austenböckerna med extra krydda) och alla dessa filmer. Vi behöver Hermiones tidsmojjäng som gör att hon kan vara på två ställen samtidigt.

 3. Staffan 25/08/2009 den 16:25 #

  Det finns en IMAX-skärm på Tycho Brahe-planetariet i Köpendanmark (ligger väldigt nära Hovedbangården). Jag vet dock inte om de ”nedlåter” sig till att visa kommersiell film, eller om de vara visar naturfilmer o dyl – det framgår inte av deras webbsida.

 4. Jörgen 25/08/2009 den 17:20 #

  Råkade på en trailer för en film som heter kort och kott ”9” (ej att blandas ihop med Nine eller District 9). Den har tydligen premiär 09-9-9 i staterna, vilket torde innebära release före sommaren '10 här.

  En länk kanske?
  http://www.youtube.com/watch?v=OnoJecu9e7c

 5. Nikst 25/08/2009 den 19:46 #

  Finns ingen IMAX i hela Sverige. Riktigt dåligt! Jag har planerat in en resa till Amsterdam för o se den på IMAX 3D

 6. Glömd 25/08/2009 den 20:26 #

  Tack för tipsen!

 7. Tomb 25/08/2009 den 22:54 #

  SFbio har inga IMAX dukar. Vad jag vet finns det bara två i hela sverige. Men SFbio äger dem inte. Mailat med dem om det. Tydligen för dyrt.

  btw. The Surrogates är bra läsning. ( http://www.myskoteket.se/serietidningar/en-recension-av-the-surrogates )

  Fast ni har glömt att nämna 9!
  http://www.myskoteket.se/tag/9-film

 8. Tomb 25/08/2009 den 22:57 #

  Och nu blev det länkorgie från mig.. (Sorry) Men ”Den 21:e augusti hade man chansen att se specialtrailern på bio om man var på plats, någon som var där och kan delge oss sina intryck?”

  Jag var såklart där! http://www.myskoteket.se/film/forhandsvisningen-av-avatar

 9. Science Fiction-bokhandeln i Malmö 26/08/2009 den 09:47 #

  9 ser ju verkligen fin ut! *letar* men jag kan inte hitta något förväntat datum för sverigepremiär?

  Tomb: rätt avis över att du sett trailern … Och tack för att du delade med dig av din information om IMAX-dukarna.

  Nikst: Amsterdam låter ju toppen!

 10. Linn 26/08/2009 den 16:47 #

  AAAH herregosh, man kommer ju bli superfattig i höst när man SKALL se alla dessa underbara filmer! Får börja lägga undan pengar i ett speciellt biokonto eller nåt…

 11. David Borgström 26/08/2009 den 20:19 #

  Glöm inte Ponyo!

 12. Momiji 26/08/2009 den 23:09 #

  Så mycket bra grejer att se! Lika bra att öronmärka pengar till biljetterna redan nu. Avatar, Ponyo, Till vildingarnas land och Sherlock Holmes ligger högt i prioritet. Gamers är ett kanske men med tanke på att ”Dexter” är med i den kanske den slinker med den också. Surrogates är också ett kanske.

 13. Science Fiction-bokhandeln i Malmö 27/08/2009 den 12:18 #

  Tror vi missade Ponyo för att vi började göra ett inlägg om scifi-film och sen urartade det till allt bra som stod i tablåerna. Men visst ser man fram emot Ponyo!

 14. Nikst 27/08/2009 den 23:49 #

  Gerard Butler är med i en film med Jamie Fox. Filmens titel: ”Law Abiding Citizen” och otroligt nog så tänker inte SF visa den alls! Kolla in trailern, den verkar bli riktigt bra, speciellt Butler verkar ha en roll som sätter hans samtliga ”skådespelar-skills” på prov.

 15. Science Fiction-bokhandeln i Malmö 29/08/2009 den 08:08 #

  Law abiding citizen intressant ut, men den faller inte riktigt in i våra genrer, men vi har ju skapat en egen genre – ”Hunkar som blir halvnakna på film, squealness!” – så den passar ju in där tycker jag. Host harkel.

 16. Science Fiction-bokhandeln i Malmö 29/08/2009 den 08:15 #

  Ponyo får vi se redan den 11/9, förhoppningsvis! Vi var så uppe i glädjeyran att vi bara tog den allt för självklart. MEN, anledningen till att vi inte la till den i listan är för att vi har inte hittat på vilken biograf den kommer att ha premiär! Än en gång, eventuellt en ofavorit i repris. Någon läsare som vet var den kan finnas?

 17. Anonymous 04/09/2009 den 13:45 #

  Ang. Moon: inget svenskt filmbolag har köpt rättigheterna för filmen (än). Så, för närvarande ser det inte ut som att vi får se den på bio i Sverige. Tyvärr.

 18. Science Fiction-bokhandeln i Malmö 04/09/2009 den 16:14 #

  Aaaaargh! Those bastards.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: