Bokkedjan: Stad

4 Mar

Associations-utmaningen Bokkedjan har denna vecka utgångspunkten: Stad. Karin och Nene kör kedjan som dialog som vanligt:

Jaha, Stad alltså. Det gav så många tankar på en gång att det knappt gick att välja, men av tankarnas vandrande karaktär var jag tvungen att välja De vandrande städerna av Philip Reeve. Steampunk förstås, och stora städer på larvfötter som rör sig över landskapet. Våra hjältar, Tom och Hester, befinner sig utanför städerna och försöker klara sig. Mer bisarr science fantasy till folket!

Aha, aha, en luftballong på omslaget, och en huvudperson som heter Hester – då är ju associationen uppenbar: Once Upon a Time in the North av Philip Pullman. Den fina lilla boken är en bonushistoria för alla oss som älskade Pullmans trilogi His Dark Materials: här får vi träffa Lee Scoresby och hans daimon Hester som unga, och får veta hur de för första gången träffade isbjörnen Iorek Byrnison. (Vi får även några små hintar om vad Lyra håller på med nu…)

Luftballonger och luftskepp ligger ju nära varandra och från luftskepp till zeppelinare är steget minimalt. På utsidan av Affinity Bridge finns det minsann en zeppelinare och en olycka med sagda farkost är också grunden för det mysterium som spelas upp i boken. Det är ett London med extra ånga, extra kugghjul och extra hjältar i bästa hemlig agent-stil. Och så finns det zombies. Eller ja, en pest i alla fall. Och automatoner! Snygg är den också.

Vi verkar vara inne på tema omslag-med-färdmedel-på. Det är ett tema som Jasper Fforde också kör med: från Thursdays egen mångfärgade Porsche till en neanderthalare i en polisbil, Miss Havisham i en sportbil, Hamlet i Porschen, och Sherlock Holmes i The Austen Rover, den trans-fiktionella turistbussen.

Jag kan inte låta bli: zombies i England från Affinity Bridge och Austen Rover från herr Fforde är det givna tillfället att tänka på en kommande bok: Pride and Prejudice and Zombies. Ack och ve att maj är så långt borta.

Men om inte det gälls så är min nästa tanke ”A Study in Emerald”(finns som pdf på hans hemsida) från Shadows Over Baker Street eller ur Fragile Things av Neil Gaiman. Det är, enligt mig, hans bästa novellsamling och den novellen är definitivt en av de bästa ur samlingen! En Sherlock-som-han-kunde-varit i ett England styrt av en lovecraftiansk gudom.

Sir Arthur Conan Doyle, Sherlocks andlige fader, dyker upp själv i en novell av P.D. Cacek i antologin The Secret History of Vampires. Han och Harry Houdini jagar vampyrer. Jodå.
En annan berömd historisk person som jagat vampyrer är självklart Bram Stoker själv. Detta kan man läsa om i Tom Hollands Supping with Panthers – där även vampyren Lord Byron diskuterar priset för evig ungdom och skönhet med ingen mindre än Oscar Wilde…

Så vi slutade på nästan samma ställe som Hans kedja på Du är vad du läser! Men via helt andra vägar 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: