Bokkedjan: Frihet

23 Feb

Veckans bokkedja har utgångspunkten Frihet. Karin och Nene skådar mot stjärnorna och nynnar: ”I don’t care, I’m still free, You can’t take the sky from me…” I jymdens namn börjar vi alltså med:

Firefly.
Vadå, tänker folk, det är ju en bokkedja, hur kom en av tidernas bästa tv-serier in här, även om den handlar om frihetskämpar [/rymdpirater/rymdcowboy-outlaws som svär på kinesiska]? Jo, svarar vi, i kraft av Better days och Those left behind. Sedan finns det också en roman som baserar sig på filmen Serenity.

Fina Firefly-vibbar i romanform fick Karin av Iain Banks Consider Phlebas, där vi får följa ett slitet gäng legosoldater av den opålitliga sorten i ett spännande, jordnära space opera-äventyr. Eftersom det är en Culture-roman får vi oss även frågorna om meningen med livet, bland annat genom motsättningarna mellan ett religiöst styrt samhälle och The Cultures hedonistiska ”post-scarcity”-samhälle.

Och eftersom Culture-romanerna ofta handlar om folk i utkanten av det samhället- diplomater, spioner, legosoldater- kan man ta steget till en annan roman om diplomater/spioner/legosoldater: Carnival av Elizabeth Bear.
På planeten New Amazonia styr kvinnorna och männen hålls som sällskap, arbetare eller avelshingstar. Planeten har också en urgammal energikälla som är helt ren och som smutsiga Gamla Jorden vill ha tag på. Så de skickar två ”diplomater” att försöka tillskansa sig denna.

Från karneval är steget kort till cirkus. Helena i Mirrormask av Neil Gaiman och Dave McKean har vuxit upp på cirkus – och är hjärtligt trött på clowner, jonglörer och popcorn. Hon vill inte rymma med cirkusen som hennes föräldrar gjorde, hon vill rymma till verkligheten. Men istället hamnar hon genom en dröm i en märklig, skrämmande sagovärld. Där måste hon söka rätt på Spegelmasken för att väcka den sovande drottningen, medan hon upptäcker att någon håller på att stjäla hennes liv i den vanliga världen. Finns även som film!

Helena i Mirrormask till sköna Helena till Troja till Black Ships av Jo Graham. En roman löst baserad på Aeneiden och som sådan ett måste för de med längtan till den klassiska litteraturen. Orakel, kärlek, öden, mytiska platser och personer. Och språket! Detta underbara språk som tar ton av de gamla sagorna. I Grahams nya bok, The Hand of Isis, ändrar hon språket för att passa epoken och det planerar hon fortsätta med i resten av serien.

Namnassociationerna leder vidare till Jo Walton som också skriver historisk fiction, men alternativ historia. I sina tre böcker, Farthing, Ha’penny och kommande Half a Crown, skildrar hon ett England i fred med Hitler som erövrade hela Europa eftersom amerikanerna hade valt Charles Lindberg till president och han var nazistsympatisör. I dessa böcker är halva historien berättad i jag-perspektiv av olika personer och den andra halvan handlar om en kriminalkommissarie från Scotland Yard.

Så, från den fullständiga friheten i sitt eget rymdskepp i utkanten av koloniserade rymden, till den fullständiga avsaknaden av frihet i ett Europa där Hitler tilläts fortsätta… Det var inte så muntert. Men bra böcker är de alla!

/The Oracle and the Culture

2 svar till “Bokkedjan: Frihet”

  1. Fia 23/02/2009 den 18:17 #

    Åh, vad roligt att ni inkluderar Firefly i bokkedjan! Det var ju en skitbra serie… Joss Whedon rockar. Fett. =)

  2. Science Fiction-bokhandeln i Malmö 24/02/2009 den 13:05 #

    Alla gånger! Men de andra böckerna är också värda att ses över. Fast de saknar rymdcowboys. Det är en förlust de får leva med. =)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: