The return of Bokkedjan

19 Feb

Den här veckan får vi nog hoppa över bokkedjan, för det här med fantasi är ju ändå inte vår grej. *hostharkelfnissfnissharkelhost* Nej, problemet är väl snarare var vi ska börja? Fantasygenren kommer smygandes upp bakom mig och viskar i mitt öra ”There are many of me and we have a plan – overload overload overload!”

Fantásien får bli en given startpunkt, landet som behöver fantasi för att överleva. Michael Ende gav oss Den oändliga historien och visade hur viktigt det är med just fantasi. Bastian Balthasar Bux (åh detta ljuvliga namn! dessa allitterationer!) dras in i historien han läser, ganska bokstavligt talat, och får i uppdrag att rädda Fantásien och Barnkejsarinnan.

När vi ändå pratar om oändligt så kommer vi helt oförhappandes in på Robert Jordans Wheel of Time-serie. Första boken kom ut för snart tjugo år sen, och på ett sätt kan den ses vara oändlig då författaren själv inte fick möjlighet att avsluta sin serie, även om Brandon Sanderson har axlat Jordans mantel och ska väva ihop serien.

Från Wheel of Time, tidens hjul, glider vi in på buddhism.

Buddhism sa vi? Hmm, tankarna går åt reinkarnation, nirvana… livet efter detta… Spike! Det är den naturliga associationen. Han har ju dött ett antal gånger men inte hindrar det honom. Och med all platinablondismen måste han ju även sägas stå för upplysning.

Från platinablondism till Isaac Newton med sitt fagra hårsvall låter väl rimligt? Herr Newton, och andra hot shots, dyker upp i mästerverket The Baroque Cycle av Neal Stephenson, som utspelar sig under upptakten till Upplysningen. Vi får följa Daniel Waterhouse, Jack Shaftoe och en uppsjö andra karaktärer genom decennierna och en omvälvande tidsperiod.

För att sluta cirkeln (hjulet?) så går vi tillbaka till Den oändliga historien där stenjätten Pyornkrachzark/Rock Biter har en barock cykel på vilken han cyklar. (Här kan vi ju gå från cyklar till cykler och hur historien upprepar sig, med ett litet hopp till höger till Battlestar Galactica och så vidare i all oändlighet..)

/Lina Lamora Laura & Kaptenen

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: