Bokkedjan!

7 Feb

Vi har hittat en ny leksak för bokbloggare: Bokkedjan. Idén kommer från Hans på Du är vad du läser och funkar så här: Varje vecka hittar Hans på en startpunkt. Var och en av oss som är med skriver sedan ett blogginlägg som utgår från denna startpunkt och som sedan via associationer landar på andra punkter som vi tycker passar.

Denna veckas startpunkt är: Renovering eller reparation.

Karins första association (förutom ett gnagande vagt minne om ett enormt slott som ständigt byggs om – Diana Wynne Jones? Gormenghast?) är Harry Dresdens folkvagnsbubbla The Blue Beetle. Denna stackars bil har kastats omkring av vampyrer och trampats på av tyrannosaurusar och reparerats upprepade gånger av en tålmodig bilmekaniker – med följden att den inte längre är blå utan färggrant spräcklig.

När Karin pratar om den blå folkan tänker Nene ”Tank!” (eftersom Dresden inte kan köra något med finesser i och den enda tank Nene suttit i fullständigt saknade finesser, dessutom skulle den verkligen göra underverk i Dresdens hantering av oknytt) och därifrån till Tank Girl är steget litet. Det senaste albumet dök upp alldeles nyss.

Tank Girl får Karin att associera till märkligheten att linne heter tank top på engelska – vilket visst är bokrelaterat, genom det snygga Freakangels-linnet, som mycket riktigt är i dam-modell så att man kan bli en tank top girl. Vi hoppas att ni inte missat Freakangels, en av de snyggaste postapokalyptiska steampunkserier som går att få: både i butiken och på nätet.

Och när man säger ”postapokalyps” och ”steampunk” till Nene så blir det lite för många associationer för att hantera, men det första som dyker upp är Peshawar Lancers. En meteoritstorm har träffat jorden, orsakat miljökatastrofer och invånarna på norra halvklotet har flytt till det södra. För britterna blev det till stor del att packa sig iväg till Indien och där lever de i en assimilerad förskingring, med ångdrivna militära fordon (som alltid går sönder pga dammet i öknarna). Ack ja, stiliga män i uniform, belevat sätt och ångdrivna fordon. Vad mer kan man önska sig?

Vad man mer kan önska sig? Förbjudna kärlekshistorier förstås. I Lord John-böckerna får vi stiliga adelsmän i uniform (om än inga ångdrivna fordon) och därtill problematiken kring att vara homosexuell i 1750-talets England då det räknades både som brott, sjukdom och vanära.

John säger du? Jo men ingen är väl mer John än John Constantine? Magiker, dryg, engelsman, lurat hin håle själv, sålt sin själ tre gånger och alltid ett genmäle på varje kommentar. Han har varit i vanära flera gånger, suttit i fängelse och varit sjuk. Ibland till och med sjuk i huvudet. Och vid flera tillfällen skriven av Warren Ellis, som också har skrivit Freakangels.

Hellblazer har även skrivits av Mike Carey, som dessutom har skrivit Felix Castor-romanerna, om en frilansexorcist i London som har många liknelser med Constantine. Bland annat är även han bra på oneliners – och han börjar presentationen av sig själv med repliken ”I’ve got this trenchcoat.” Det här skulle man kunna associera tillbaka till början och Harry Dresden – men han har ju en black leather duster. Få se vad Nene kommer på istället?

En annan Felix Castor-roman är Dead Men’s Boots och det får mig att tänka på westernfilmer och annat westernrelaterat. Nu hade jag gärna tillåtit mig att glida över till Firefly som kombinerar western med rymden på ett fantastiskt sätt, men eftersom Karin funderade på en duster så kom jag att tänka på The Dark Tower och Gunslinger Born av Stephen King.

Och när vi nu är inne på westerns så måste Karin varmt rekommendera Territory av Emma Bull. Den utspelar sig i Tombstone, Arizona år 1881, och innehåller inte bara mäktig mörk magi utan även en huvudperson som är författare av westernhistorier! Wyatt Earp är en warlock och självklart är favoritantihjälten Doc Holliday med.

När vi väl börjar associera har vi svårt att sluta, men får väl dra gränsen någonstans. Och ser fram mot nästa bokkedja!

/Karin Holliday och Nene Constantine

4 svar till “Bokkedjan!”

 1. daniel a. 07/02/2009 den 19:09 #

  Territory är en alldeles underbar bok som fler borde läsa. Jag blir glad varje gång jag ser den nämnas i positiva sammanhang. 🙂

 2. Hans Persson 07/02/2009 den 19:35 #

  Det där var den längsta bokkedjan jag sett någon publicera hittills. Kul!Jag har läst det mesta av Dark Tower-serien, men jag har ännu inte kommit mig för att titta närmare på seriealbumen som kommit på sistone. Det kanske jag borde?

 3. Momiji 09/02/2009 den 09:38 #

  Jag visste inte att Mike Carey hade skrivit böcker också… Får kika lite på dem.

 4. Science Fiction-bokhandeln i Malmö 09/02/2009 den 17:33 #

  Hans: Tja, vi är ju två som skriver den så vi tyckte inte att vi kunde ge oss för tidigt (att vi sen hade problem att sluta är ju en annan femma…) Momiji: Om man som vi gillar hårdkokta one-liners så är Mike Carey killen hela dagen! daniel a.:Wohoo! (eller Yiha!)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: