Science Fiction

6 Aug

Via moderskeppets hemsida upptäcker vi att det finns en rörelse som kallar sig Mundane-SF. De står kortfattat för

”att science fiction enbart borde syssla med det som är vetenskapligt korrekt, och därtill hålla sig i den nära framtiden och tillhandahålla redskap och infallsvinklar och idéer för att förbättra världen i vår tid som har att brottas med den ena apokalyptiska undergångsvisionen efter den andra.” (citat/sammanfattning Maths)

Vi gör stora ögon och spluttrar. Sen när ska SF – och litteratur i allmänhet – ”enbart” vara ett direkt funktionellt verktyg för samhällsutveckling?? Och vill vi ha alla SF-böcker likadana eller? Space Opera är en genre, nära framtid-visioneri är en annan, av alla de många undergenrena i SF. Det här är ungefär som om Stephen King skulle säga att fantasy och skräck alltid måste utgå från vår nu- och närvarande värld, för det är det enda sättet att säga något om mänskligheten och verkligheten, avskaffa därför all high fantasy.

Och vad gäller den vetenskapliga korrektheten: vi pratar om FICTION! Don’t even get me started. (Eller jo, men det blir en annan post.) Gosh. Pphhtth.

Det är fint tänkt av dem att SF kan användas som ett verktyg för samhällsutveckling, men vem tror de läser den här utvecklande litteraturen? Vem är deras målgrupp, dessa läsare som ska känna sig inspirerade att satsa på utvecklande av jorden istället för att försöka kolonisera rymden? Är det sannolikt att personer som har makt över NASAs budget läser Reynolds och tänker att ”hey, det där kan vi göra om några tusen år!”, eller är det sannolikt att samma människor läser när-sf och tänker ”nej vet ni vad, vi skrotar den här tanken om andra planeter, låt oss bliva bönder istället”?

SF har länge haft en särskild ställning som den litteratur som tydligast tar en tanke eller ett koncept och ställer det i ett annat ljus som bättre belyser för- och nackdelar eller moraliska ställningstaganden. Vilka delar av detta försvinner av att det sker i rymdopera-sättning?

Visst, Mundanes får gärna skriva mundan SF men vi vill ha vår SF fantastisk! Om den sen utspelar sig i nära framtid eller avlägsen storslagen framtid (eller avlägsen, smutsig, eländig framtid) spelar ingen större roll.

Så är vi också (till skillnad från Mundanes) samtida med Nirvana- ”Here we are now, entertain us!”Vad tycker ni? Debatt i kommentarerna alltid välkommet!!

/Karin & Nene, agiterade

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: