Istället för OS – tjuvstart

6 Aug

Vi har lagt märke till att det är mycket sport, och mycket Kina, just nu… Självklart drar Nerd Central igång en motoffensiv!
Tydligen tjuvstartar de därborta idag men nån form av vuxna människor som springer omkring i 90 (!) minuter och sparkar på en försvarslös boll. Så vi tjuvstartar också! Och vi börjar där det en gång började:
Enligt en av de många myterna om de första olympiska spelen var det Herakles (den förste Stålis) idé att det var just var fjärde år man skulle springa, hoppa och kasta saker. Om honom kan man läsa mer i Theodor Kallifatides roman med samma namn.

Under de första spelen gällde ju också att karlarna skulle tävla nakna (varför har de ändrat det?) vilket osökt får oss att tänka på 300, både boken och filmen.
Mer antika Grekland: ögonvittnesskildringar från ungefär när det begav sig (även om Homeros kanske var blind) finns i Odysséen och Iliaden. De grekiska gudarna är förtjusta i att ställa till det för oss dödliga – det gör de i bland annat Diana Wynne Jones The Game, Neil Gaimans American Gods och Marie Phillips Gods behaving badly. Och i Ilium och Olympos har Dan Simmons flyttat fram trojanska kriget till rymdkrigsmiljö på Mars!

Fler förslag och tips belönas med lagerkrans!

/Your friendly neighbourhood goddesses, Nyx och Artemis (Which Greek god or goddess are you?)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: