Bokfemman 12: främmande kulturer

19 Mar

*Malins* bokfemmatema denna vecka: Främmande kulturer/resa med böcker. Vi kan tänka oss en uppsjö av tolkningar av detta fantasieggande tema, men vi nöjer oss (kanske) med två bokfemmor: en inom fantasy och en inom science fiction.

Fantasyfemman: Genom-garderoben/spegeln-temat
– resan till en annan, sagolik och ofta farlig värld som man måste lära känna, och så småningom hitta vägen hem igen. Klassikerna på området, som vi t o m nämnt temat efter, är förstås sådana böcker som Narnia-serien och Alice i Underlandet, och t ex Peter Pan och Trollkarlen från Oz. Men femman består av böcker mer från vår egen generation…

1. Den oändliga historien av Michael Ende.
Bastian hittar boken Den oändliga historien och läser sig in i sagolandet Fantásien, befolkat av märkliga varelser och hotat av en stor fara. Så många gånger jag koncentrerat läste denhär boken och önskade att jag, också, kunde hitta vägen dit och få hjälpa till att rädda fantasin mot hotet från Ingentinget…

2. Abarat-böckerna av Clive Barker.
Candy hittar ett fyrtorn på en äng mitt i inlands-USA – och strax kommer en flodvåg som bär bort henne till världen Abarat. Abarat domineras av havet Izabella, och i det ligger 24 öar: en ö för varje timme på dygnet. Precis som det ska vara lurar faror och skurkar i denna myllrande, fantastiskt befolkade värld.

3. The drawing of the three och The waste lands av Stephen King.
I andra och tredje böckerna i Dark Tower-sviten hämtas tre nya gunslingers från vår värld till Mid-world, en märklig värld som har mycket gemensamt med vår men också är mycket annorlunda. De tre får veta att de är utvalda att delta i sökandet efter det mörka tornet, ett sökande som kan rädda inte bara Mid-world utan alla världar.

4. UnLunDun av China Miéville.
I ett annat London, ett IckeLondon, möter två flickor en mängd personer och föremål som är allt annat än vanliga. Köttätande giraffer, ninjaliknande soptunnor, en mjölkkartong vid namn Curdle och, min personliga favorit, en björn i en rock som grälar på en bisvärm i form av en man! Där finns en superskurk, en värld att rädda och äventyr, äventyr, äventyr! (med fantasieggande bilder)

5. Bläckmagi av Cornelia Funke.
I fortsättningen på Bläckhjärta – där folk lästes ut ur en bok till vår värld – läser flickan Meggie sig in i sin favoritboks sagovärld. Men hur välbekant hon än är med boken så blir det en utmaning att ta sig fram i ”Bläckvärlden”.

Science fictionfemman: Möta en annan kultur/ras/värld via rymdskepp eller teknologi

1. The Sparrow av Mary Doria Russell.
Jorden har tagit emot en signal från yttre rymden, det första beviset för utomjordiskt liv och jesuiterna är de första att skicka iväg folk för att möta det nya okända (och frälsa dem förstås). Med på asteoridskeppet finns jesuiternas bästa lingvist, men inte ens för honom är mötet med den nya kulturen helt lätt.

2. The Telling av Ursula LeGuin.
Ett möte mellan en byråkratisk härskarkultur och ett folk som blivit berövat sitt skriftspråk, sina böcker och delar av sin kultur. En kvinnas upplevelse av det nomadiska folkets försök att bevara de sista resterna av sin identitet. Boken kan ses som en kommentar på Kina-Tibet situationen och är extra läsvärd nu.

3. Liftarens guide till galaxen av Douglas Adams.
Klassikern inom genren. Om man inte har läst den än så är det verkligen hög tid att stifta bekantskap med Arthur Dent när han evakueras från gamla goda Jorden och får möta resten av universum.

4. Selling Out av Justina Robson.
Stenhårda, supercoola agenten Lila Black blir stationerad i demonernas dimension för att lösa problem, ta reda på information och hamna i trubbel. De första kapitlen där hon befinner sig i Demonia är speciellt underbara och ger en ingående bild av hur demoner leker med människor och alla andra som kommer i deras väg.

5. Allt om och med Star Trek.
”The Prime Directive, Starfleet’s General Order #1, is the most prominent guiding principle of the United Federation of Planets. The Prime Directive dictates that there can be no interference with the internal affairs of other civilizations.” (citat från Wikipedia) Ändå hinner Kirk och gubbarna träffa och interagera med massor av aliens…

/Karin of Gilead och Nene Black

Ett svar to “Bokfemman 12: främmande kulturer”

  1. Glömd 19/03/2008 den 17:47 #

    Arthur C. Clarke – Möte med RamaAlaistair Reynolds – Pushing Ice

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: