Bokfemman: serier

4 Feb

Vi älskar att göra listor och fortsätter leka med World of Malins bokfemma. Veckans tema är: vår topp 5 av serier. Först trodde vi att det var tecknade serier, men tanken var snarare långa serier av böcker. Tolkningen är ju fri, men eftersom vi inte vill gå händelserna i förväg (det kan ju rent av komma en bokfemma med tecknade serier senare) så håller vi oss till vad vi tror är grundtanken.

Nenes val:

A Song of Ice and Fire, George RR Martins mästerverk till fantasyserie är den bokserie som jag väntar mest andlöst på. Det är nedräkning som gäller inför varje släppdatum! I den här serien så utforskas människors alla moraliska gråtoner, hjältar blir skurkar och skurkar blir någon man förstår. Martin är inte heller rädd för att ta kål på sina karaktärer och det beundrar jag. Miljön, ett fantasifullt förändrat Storbritannien under Rosornas krig, är lätt att föreställa sig och en plats jag är ovillig att lämna.

The Malazan Book of the Fallen av Stephen Erikson är den mest originella fantasy-serien sedan Tolkien. Fullständigt unikt och fruktansvärt fängslande! Min favorit var del fem och jag måste spara på böckerna ett tag innan jag får läsa dem – eftersom det tar så lång tid att få nästa.

Southern Vampire-serien av Charlaine Harris. Chick-lit i sin finaste form med en hjältinna som har vett att vara vanlig och ovanlig på samma sätt med blygsamhet och värme. Det finns inget att vara missnöjd med i den här serien. Harris är otroligt kompetent som författare och prosan flyter lätt utan att vara klyshigt ytlig.

Karins val:

Thursday Next-böckerna av Jasper Fforde. Intelligent, vansinnig och mycket rolig serie om Thursday Next, litterär detektiv. Folk blir kidnappade ur och inspärrade i böcker, och fiktiva personer blandar sig i (den minst sagt annorlunda) verkligheten. En stor mängd figurer ur världslitteraturen gästspelar i denna serie som även befolkas av dronter, minotaurer, grammasiter, fellstavningsvyrus och cricketspelare.

The Dresden Files av Jim Butcher. Hårdkokt noir-pastisch om en magiker som är privatdeckare i Chicago. Riktigt skön och rolig berättarstil, samt ett fascinerande persongalleri som bara växer för varje bok. Och så naturligtvis en huvudperson som jag fullständigt älskar, och som faktiskt tillåts att förändras under seriens gång. Njutningsläsning, helt enkelt.

3 svar till “Bokfemman: serier”

  1. *Malin* 05/02/2008 den 19:40 #

    Jag trodde nästan att ngn skulle ta på sig att välja serie-serier den här veckan. Men vem vet, det kanske kommer en Bokfemma om såna i framtiden… 🙂

  2. lilol 07/02/2008 den 18:34 #

    Ännu en bra kategori att göra listor av. Aningen svår eftersom jag inte följer så många bokserier. Men, får väl försöka ändå.A Song of Ice and Fire, av alla anledningar Nene nämnde. Karaktärer som känns verkliga och mänskliga, en värld som man lätt glider in i och själva historian i centrum, överordnad allt. Bästa böckerna överhuvudtaget, serie eller ej, i mina ögon.The Malazan Book of the Fallen, också av samma anledningar som Nene nämnde (inte så konstigt då det var hon som rekommenderade den för mig). Har bara hunnit läsa klart de två första böckerna men de är båda två redan klara favoriter. Också här är karaktärerna väldigt mänskliga och tillåts dra felaktiga slutsatser (som dock är helt logiska med den information de har).The Hitchhikers Guide to the Galaxy. Får väl räknas som en serie även om det väl tekniskt sett är en trilogi (om än på fem delar). Oöverträffad vad gäller humor. Favoritböckerna sen jag var tio år gammal. När jag slutade räkna antalet gånger jag läst första delen var jag uppe i 17.Nu blir det lite svårare då jag inte kan komma på så många fler serier som jag läst. Eller jo, förresten.Discworldserien, roliga böcker som går otroligt fort att läsa. Rätt så varierande i kvalité dock, lite beroende på vem som följs (Nightwatch är alltid bra dock).Didius Falco-serien av Lindsey Davis. Bra deckare i en trevlig setting (romarriket). Lättsamma men smarta. Karaktärerna är trevliga, coola och har alla glimten i ögat men har väl inte direkt utvecklats på de 10+ böcker som släppts. Miljön är väldigt välbeskriven dock och så fort jag hör viss musik så tas jag tillbaka till Aventinen.Och där. Klarade det. Nu får det bli att införskaffa Dresden Files (ännu mer på backloggen).

  3. Nene 08/02/2008 den 09:34 #

    Vad kul att höra om någon annan som läser Didius Falco! Jag är vansinnigt förtjust i de böckerna,åtminstone de första, och är imponerad av hur väl det antika Rom skildras.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: